Connect with us

Eveniment

Partida Romilor „Pro-Europa” Tulcea: Grup de iniţiativă locală pentru rezolvarea problemelor romilor din municipiu

Familiile de romi care locuiesc în cartierul Carieră din municipiul Tulcea şi-au desemnat, miercuri seara, liderii în discuţiile cu Primăria municipiului Tulcea pentru a intra în legalitate în ceea ce priveşte spaţiile locative construite fără autorizaţie.

Întâlnirea găzduită de Şcoala profesională „Danubius” a fost organizată de asociaţia Partida Romilor, în cadrul programului Romact al Consiliului Europei şi a vizat înfiinţarea unui Grup de iniţiativă locală şi identificarea nevoilor comunităţii de romi din cartierul Carieră.

„Este pentru prima dată de când sunt în această mişcare (a romilor, n.red.) şi ne-am gândit să creăm un grup de iniţiativă locală. Noi niciodată nu am avut aşa ceva, nu am fost un grup la primărie să spunem că vrem să rezolvăm una, două sau cinci probleme. Cred că a venit timpul să încercăm să ajutăm comunitatea, dar într-o formă organizată”, a declarat Gabriel Stoica, membru al Partidei romilor, ales la finele şedinţei preşedinte al Grupului de iniţiativă locală.

În timpul întâlnirii, participanţii şi-au prezentat problemele, printre care lipsa actelor pentru proprietăţile din cartier, a autorizaţiilor de construcţie, lipsa gazelor, a actelor de identitate, iar primarul Ştefan Ilie a răspuns întrebărilor adresate.

„Mă bucur că putem fi parteneri într-un asemenea proiect. Sper ca acest proiect să aducă lumină în multe dintre problemele pe care comunitatea le are în municipiu. Vă doresc succes şi să fiţi alături de acest proiect, pentru că doar împreună, doar dacă colaboraţi, dacă vă doriţi cu adevărat să se producă nişte schimbări în bine, doar împreună se fac lucrurile, şi nu individual”, a afirmat primarul Ştefan Ilie.

La finele întâlnirii, reprezentantul programului Romact, Corneliu Petrică, a menţionat că iniţiativa Consiliului Europei poate sprijini autoritatea locală în rezolvarea problemelor identificate de comunităţile de etnie romă.

„Nevoile din acest cartier din Tulcea nu diferă foarte mult de cele din alte comunităţi, dar fiecare localitate are specificul ei. Problema actelor de identitate şi a locuinţelor este însă peste tot. În cazul problemelor legate de locuire, primăria face o solicitare către specialiştii programului Romact, se fac analize, se desemnează specialiştii care vor lucra cu o echipă a primăriei şi se analizează fiecare caz în parte. Nu pot spune că se rezolvă toate cazurile, pentru că sunt situaţii specifice, iar programul care se derulează pe o perioadă de maximum doi ani în fiecare localitate nu poate răspunde tuturor nevoilor”, a declarat pentru AGERPRES reprezentantul programului Romact, Corneliu Petrică.

El a mai spus că programul Romact se derulează şi în oraşele Măcin, Babadag şi Isaccea din judeţul Tulcea, numărul comunităţilor incluse în această iniţiativă a Comisiei Europene şi a Consiliului Europei fiind de 50 la nivel naţional.

Derulat încă din anul 2013, programul Romact are ca obiectiv îmbunătăţirea capacităţii autorităţilor locale de a dezvolta proiecte pentru incluziunea romilor baxate pe nevoile şi priorităţile concrete ale comunităţilor marginalizate.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință