Connect with us

La zi

Partida Romilor „Pro-Europa” Iaşi reclamă grave nereguli în sistemul educaţional de la nivelul judeţului

Campania naţională „VREM RESPECT”

Partida Romilor „Pro-Europa”, formaţiunea reprezentativă a minorităţii rome din România, conform art. 62 din Constituţie, reprezentată în Consiliul Minorităţilor Naţionale, organism consultativ al Guvernului României, care are ca principal obiectiv sprijinirea şi monitorizarea modului de implementare a H.G nr. 18/2015 Strategia Guvernului Romaniei de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minoritaţii romilor pentru perioada 2015-2020, îşi exprimă îngrijorarea faţă de haosul din sistemul educational ieşean în ceea ce priveşte educatia elevilor romi.

Până la această dată, 3 octombrie 2019, IŞJ Iaşi nu a fost în măsura să prezinte în cadrul Grupului de Lucru Mixt, date concrete cu privire la situatînvatamantul ui pentru romi, dovedind astfel lipsa dumneavoastră de interes pentru incluziune şi dispreţ total fata de minoritatea romă. In viziunea IŞJ , ROMII NU EXISTĂ, ca şi în viziunea altor autoritati.

Deşi au trecut aproape trei săptămâni de la debutul anului şcolar, haosul se prezintă astfel: NU au fost angajati profesori care predau limba şi istoria romilor;

NU se cunoaşte numărul elevilor romi, deşi se deruleaza proiecte care au grup tinta elevi romi şi o baza de date din care pot fi făcute extrase.

NU s-au alocat norme pentru studiul limbii romani la Şcolile Motca şi Slobozia Voineşti, deşi parintii elevilor au solicitat acest lucru, invocandu-se tardivitatea solicitarii. IŞJ nu respecta astfel un drept garantat de Constitutla Romaniei şi legislaţia în domeniu, care reglementeaza modalitatea şi perioada de introducere a studiului limbii materne. Consideram refuzul institutiei ca pe o tendinta de asimilare şi mascare a segregării.

NU se aloca norme pentru servicii de mediere şcolara, judetul Iaşi are cei mai putini mediatori şcolari din retea. La Şcoala Gimnaziala Crucea, şcoala cu cea mai ridicata rata de abandon şcolar, absenteism şi casătorii timpurii, exista doar o jumatate de norma pentru servicii de mediere şcolară.

NU exista o procedură instituţională privind desegregarea şcolară şi nici un fel de protocol/parteneriat cuasociatii organizatii ale romilor pentru rezolvarea acestui fenomen.

NU se recunoaşte fenonenul de segregare de către IŞJ, deşi există al doilea dosar instrumentat de catre ConsiliuI Naţional pentru Combaterea Discriminării. Ministerul a inclus judetul laşi alături de judetele Constanţa, Maramureş într-un proces de monitorizare pilot pe segregare şcolară.

NU există transparenţă, comunicare şi colaborare cu organizaţiile romilor deşi IŞJ este obligat să facă acest lucru conform HG 1812015.

NU exista dialog cu societatea civila  şi nici cu părinţii elevilor romi.

AU fost tăiate ore din normele de limba romani.

AU fost obligaţi şi ameninţaţi mediatorii şcolari de către directori şi implicit inspectorii şcolari să participe la o „formare” pe tema prevenirii abandonului şcolar şi a segregării şcolare, formare de aproximativ două ore unde s-a vorbit doar despre abandon şi practici pozitive inventate, specific IŞJ (să dea bine pentru imagine cu un articol şi poze, asa se practică acum).

În documentele de raportare IŞJ la capitolul minoritati se „laudă” doar cu practici pozitive sau intervenţii specifice implementa te de catre asociatia noastră, în realitate minoritatea roma este o „pată neagră” pe portofolilul instituţiei !

AU fost distribuite atribuţiile inspectorului pentru minorităţi la mai mulţi inspectori şi nimeni nu ştie NIMIC, părintii, elevii, mediatorii şi profesorii nu au cu cine comunica.

Solicităm interventia Ministerului Educaţiei prin Direcţia de Minorităţi pentru reglarea acestor disfunctionalităţi grave, cât şi pentru respectarea drepturilor elevilor romi de a studia limba maternă.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință