Connect with us

La zi

Papa Francisc: De la cuib la sectă este doar un pas

Papa Francisc a avertizat duminică împotriva tendinţei de izolare ”a celor care se aseamănă între ei”, explicând că de la ”cuib la sectă este doar un pas”, informează AFP.

În ziua de azi, ”există mereu tentaţia de construi cuiburi, de a se reuni în jurul propriului grup, al propriilor preferinţe, cei care se aseamănă între ei, alergic la orice forma de contaminare”, a declarat suveranul pontif cu ocazia slujbei de Rusalii din piaţa Sfântul Petru.

„De la cuib al sectă nu este decât un singur pas, inclusiv în cadrul Bisericii: de câte ori ne definim propria identitate împotriva cuiva sau a ceva”, a adăugat papa Francisc, care nu încetează să pledeze pentru ospitalitate mai presus de diferenţele confesionale sau naţionalitate.

„În epoca calculatoarelor, rămânem la distanţă: mai ‘sociali’ (pe reţelele de socializare), dar mai puţini sociabili”, a mai spus suveranul pontif.

Papa Francisc şi-a multiplicat în ultimele săptămâni intervenţiile în favoarea persoanelor defavorizate, în special pentru străinii care îşi duc cu greu traiul în ”Oraşul Etern”.

La începutul lunii mai, papa Francisc a spus că a ”suferit” după ce locuitorii unui cartier sărac, precum şi militanţi de extremă dreaptă, au proferat ameninţări împotriva unei familii de romi care obţinuse recent o locuinţă socială.

După câteva zile, gestul unui cardinal al papei faţă de săracii care se adăposteau ilegal într-un imobil din Roma a suscitat o polemică între Vatican şi ministrul de Interne, Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta).

Cardinalul a rupt sigiliile plasate de poliţie şi a restabilit alimentarea cu electricitate în acest imobil care adăposteşte 150 de familii.

Matteo Salvini, al cărui discurs este uneori violent faţă de cetăţenii romi, a afirmat că acordarea de prioritate italienilor era un ”principiu de decenţă”. Acesta a invitat, în mod ironic, Vaticanul să ajute toţi italienii ”care nu reuşesc să plătească electricitatea, gazul sau apa”.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință