Connect with us

Sanatate

Pacienţii infectaţi cu tuberculoză vor putea fi trataţi şi în sistem ambulatoriu

Pacienţii infectaţi cu tuberculoză vor putea fi trataţi şi în sistem ambulatoriu, în cadrul unui proiect pilot pe care îl va derula Ministerul Sănătăţii în Bucureşti în perioada ianuarie – decembrie.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordin de ministru pentru aprobarea metodologiei de implementare a derulării proiectului pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu al pacienţilor cu tuberculoză din România.

Prin acest document este aprobată metodologia de implementare a derulării proiectului pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu al pacienţilor cu tuberculoză din România.

„Tuberculoza continuă să rămână o problemă majoră de sănătate publică în România. Deşi rata de notificare a cazurilor a scăzut constant din anul 2002, România rămâne ţara cu cea mai ridicată rată anuală de notificare din UE. În sistemul medical românesc managementul cazurilor de tuberculoză este încă centrat pe internarea continuă în spitale/secţii de pneumoftiziologie, unde se realizează diagnosticul de certitudine, iniţierea tratamentului, precum şi, după caz, monitorizarea reacţiilor adverse şi evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice. Alături de OMS, care este partenerul nostru, urmărim să inversăm acest concept şi să începem tratarea pacienţilor şi în dispensare, aşa cum recomandă politicile OMS”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, citat într-un comunicat de presă.

În cadrul proiectului este prevăzut ca pacienţii cu tuberculoză să fie trataţi în dispensarele aparţinând Institutului de pneumoftiziologie „Marius Nasta” (din sectoarele 4, 5 şi 6), cu obiectivul de a evita spitalizările în situaţia în care acestea „nu sunt absolut necesare”.

De altfel, obiectivele operaţionale ale proiectului pilot sunt reprezentate de tratarea exclusiv în ambulatoriu a minimum 200 de pacienţi cu TB BK negativă din Bucureşti, a 65% din totalul pacienţilor cu TB sensibilă, cu microscopie negativă şi cu rezidenţa în Bucureşti, dar şi asigurarea unei rate de aderenţă de 90% în lotul de pacienţi cu TB BK negativă trataţi exclusiv în ambulatoriu.

„Rata de succes aşteptată la tratament este de 85% (pacienţi cu succes terapeutic – vindecaţi şi tratament complet, conform definiţiei) şi a unei rate de abandon şi pierduţi mai mică decât media pe ţară de 4%”, afirmă MS.

Potrivit MS, implementarea proiectului pilot are ca obiective şi diagnosticarea rapidă a suspecţilor de această boală.

Proiectul pilot va fi derulat în Bucureşti, în perioada ianuarie – decembrie 2020, şi face parte dintr-un proiect mai amplu „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanţat de către Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei şi Malariei pe care MS îl derulează timp de 3 ani, în perioada 2018 – 2021. 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință