Social

Salvaţi Copiii lansează caravana „Sănătate pentru fiecare comunitate”

Salvaţi Copiii lansează caravana Sănătate pentru fiecare comunitate

Organizaţia Salvaţi Copiii anunţă derularea programului „Sănătatea mamei şi a copilului” în zonele defavorizate din judeţul Constanţa, pentru a contribui la reducerea mortalităţii infantile.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei Salvaţi Copiii, specialiştii locali ai organizaţiei, alături de medici voluntari din cadrul Asociaţiei Caravana cu Medici, au ajuns în oraşul Negru-Vodă în cadrul proiectului „Sănătate pentru fiecare comunitate. Caravana de control pentru fetele şi femeile din zonele rurale”.

„În zilele de 7 şi 8 mai, în spaţiile puse la dispoziţie de Primăria din Negru-Vodă, fetele şi femeile vulnerabile din comunitate au fost consultate gratuit şi au beneficiat de recoltări, ecografii de sân, ecografii transvaginale, ecografii abdominale şi sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii şi îngrijirea nou-născutului. În total, 700 de fete şi femei vulnerabile din judeţul Constanţa beneficiază de servicii socio-medicale şi educaţie medicală în cadrul programului Salvaţi Copiii destinat fetelor şi femeilor vulnerabile în zonele rurale”, precizează sursa citată.

Sunt asigurate servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani, care primesc suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială şi asistenţă pediatrică.

Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), a creat, din 2010, o reţea de incluziune socială şi combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local, astfel ajutând la creşterea accesului la servicii sustenabile şi de calitate pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani.

Până în prezent, Salvaţi Copiii România a lucrat în 64 de comunităţi rurale defavorizate, din 16 judeţe, cu 74.880 de mame, gravide şi copii până în 5 ani.

Caravana medicală se desfăşoară în cadrul proiectului „Sănătate pentru fiecare comunitate. Caravana de control pentru fetele şi femeile din zonele rurale”, derulat cu sprijinul Penny şi Asociaţia Caravana cu Medici. Proiectul ţinteşte un număr de aproximativ 2.500 de fete şi femei vulnerabile din zonele rurale defavorizate din 3 judeţe din România: Braşov, Iaşi şi Constanţa.

Printre obiectivele intervenţiei se numără: îmbunătăţirea stării de sănătate pentru fete şi femei în timpul sarcinii şi reducerea cazurilor de mortalitate infantilă; sprijin material, prin oferirea „kit-ului gravidei” participantelor la caravanele medicale; informarea fetelor şi femeilor vulnerabile din cele 46 de comunităţi rurale în cadrul cărora se intervine în cadrul programului „Sănătatea mamei şi a copilului”, cu ajutorul a trei videoclipuri educaţionale cu privire la sănătatea în timpul sarcinii; crearea de parteneriate cu instituţiile relevante la nivel local şi naţional pentru găsirea de soluţii în vederea asigurării accesului la servicii socio-medicale de calitate pentru gravidele din zonele rurale defavorizate şi prevenirea sarcinilor.

Aproape 45% dintre fetele sub 15 ani devenite mame în statele UE provin din România, pe primele locuri situându-se judeţele Mureş (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor şi Dolj (câte 52) şi Braşov (40). Datele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version