Connect with us

Social

Organizaţia Salvaţi Copiii: În rural, rata mortalităţii infantile e sensibil mai mare

Naşterea în România rămâne discriminatorie, atâta vreme cât un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supravieţuieşte şi ajunge astfel la prima aniversare, în vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume într-o maternitate fără aparatură medicală sau cu aparatură medicală neperformantă şi învechită are o şansă la viaţă mult diminuată.

Astfel, dacă în judeţul Tulcea, de pildă, rata mortalităţii infantile a fost de 11,1 la mia de copii născuţi vii, în Bucureşti rata este de cinci ori mai mică (date 2021). Mai mult, rata mortalităţii infantile în mediul rural rămâne sensibil mai ridicată faţă de cea din urban: 6,5, faţă de 4,2 la mia de copii născuţi vii. Prin programul de combatere a mortalităţii infantile, Organizaţia Salvaţi Copiii România a mobilizat resurse de aproape 9 milioane de euro, pentru dotarea a 107 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.200 de echipamente vitale.

Dintre cei 193.191 de copii născuţi în 2021, 1.014 nu au supravieţuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizarea sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă şi nou-născut şi dotarea maternităţilor şi secţiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă şi instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalităţii infantile a arătat discrepanţele majore dintre judeţele ţării.

Astfel, primele cinci poziţii în top sunt ocupate de:

– Tulcea (o rată a mortalităţii infantile de 11,1 la mia de copii născuţi vii)

– Sălaj (8,9 la mie)

– Neamţ (8,2 la mie)

– Călăraşi (7,6 la mie)

– Mureş (7,1 la mia de copii născuţi vii).

Prin comparaţie, în Bucureşti, unde sunt cele mai multe maternităţi de gradul 3, rata mortalităţii infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuţi vii, sub media naţională de 5,2 la mia de copii născuţi vii.

Judeţele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalităţii infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuţi vii şi Vâlcea, cu o rată a mortalităţii infantile de 3,1 la mie.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință