Connect with us

Social

Orban: Vom încerca să găsim o formulă pentru distribuirea gratuită a măştilor către persoanele vulnerabile

Guvernul va căuta soluţii pentru ca persoanele vulnerabile, care sunt sub incidenţa legii privind venitul minim garantat, să poată beneficia de măşti în mod gratuit, a anunţat joi prim-ministrul Ludovic Orban.

„Purtarea măştii în spaţii închise este foarte utilă pentru că împiedică transmiterea de particule şi reduce posibilitatea de infectare. (…) Preocuparea noastră de la începutul epidemiei a fost să susţinem producătorii români, care să introducă în fabricaţie astfel de măşti – e vorba de măştile chirurgicale. Avem deja instalate utilaje noi care au o capacitate semnificativă de producţie, facem inventarierea tuturor companiilor care au primit acordul. Ştiţi că am luat decizia ca la Ministerul Apărării să se facă certificarea, autorizarea producătorilor pentru astfel de echipamente, pentru că altfel lucrurile mergeau foarte greu. Vom încerca să asigurăm capacitatea deplină. Pentru persoane, să spun, vulnerabile, care sunt sub incidenţa legii privind venitul minim garantat, vom încerca să găsim o formulă prin care să distribuim aceste măşti, nu contracost”, a arătat premierul într-o declaraţie acordată presei după o vizită la Institutul „Cantacuzino”.

El a confirmat de asemenea estimările ministrului Economiei, Virgil Popescu, privind producerea zilnică a aproximativ un milion de măşti în România în luna mai.

„Dacă domnul ministru al Economiei a spus, înseamnă că aşa e. Eu sper să creştem această capacitate. Va trebui până la data de 15 mai să producem cantităţi semnificative. De asemenea, să reuşim achiziţionarea de măşti suplimentare de la furnizori externi”, a spus Orban.

Premierul a adăugat că Unifarm deţine în prezent peste 4 milioane de măşti chirurgicale şi că acestora li se adaugă stocuri de măşti ffp2 şi ffp3.

„Practic, după penuria care a existat în prima fază a crizei, la ora actuală stăm mult mai bine. Sigur, obligativitatea de a purta măşti va naşte un consum zilnic mai mare decât cantităţile pe care le avem în momentul de faţă”, a mai spus Orban.

El a mulţumit eMag şi grupului de companii care au achiziţionat milioane de măşti pentru a le oferi ulterior gratuit unor entităţi publice sau a le pune în circulaţie pe piaţa liberă, „la preţul, practic, de achiziţie”.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, după data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţii publice închise şi în transportul public în comun.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință