Connect with us

Social

Opinii contradictorii şi prejudecăţi stabile despre evrei, romi şi Holocaustul din România

În perioada 22 noiembrie – 2 decembrie 2021 s-a desfăşurat sondajul de opinie privind „Percepţia relaţiilor interetnice şi Holocaustul din România”, cercetare realizată de Studio Twelve la comanda INSHR-EW.

Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a României, fiind realizate 1064 de interviuri, prin metoda CATI, cu o eroare tolerată de ą3%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Cercetarea sociologică arată că:

Cele mai puternice opinii negative sunt faţă de minoritatea romă. Astfel, 19% dintre respondenţi sunt de părere că romii „nu ar trebui să vină În România” sau „să viziteze România”, iar 38% Îi percep pe romi drept o ameninţare sau o problemă pentru ţară.

În privinţa evreilor, 37% dintre respondenţi consideră că aceştia „ar fi bine să se ducă să trăiască În ţara lor”, iar 30% din eşantion este de acord că În anumite profesii şi ocupaţii numărul evreilor trebuie limitat. De asemenea, 53% dintre intervievaţi sunt de acord că evreii „Îşi urmăresc doar propriile interese”.

În acelaşi timp, 65% dintre respondenţi sunt de acord că evreii reprezintă o minoritate importantă pentru România şi 78% apreciază că evreii au o relaţie bună cu restul populaţiei. De asemenea, 79% opinează că evreii au multe personalităţi importante În domeniul ştiinţific, artistic, medical.

Procentul celor dezinteresaţi de problema Holocaustului este aproape dublu (40%) faţă de cel al celor interesaţi (24%) dintre subiecţi.

27% dintre respondenţi asociază Holocaustul cu exterminarea evreilor în timpul celui de al Doilea Război Mondial şi 22% dintre respondenţi aleg opţiunea „NS/NR” atunci când sunt rugaţi să spună la ce se gândesc când aud termenul de Holocaust.

65% dintre respondenţi apreciază că Holocaustul s-a întâmplat în Germania, 52% în alte ţări şi doar 32% consideră că acesta s-a întâmplat şi în România.

Dintre cei care afirmă că Holocaustul a avut loc şi În România (32% din eşantion), 63% au identificat greşit „deportarea evreilor În lagăre controlate de Germania nazistă” drept o acţiune a Holocaustului din România şi 51% au indicat drept acţiune principală a Holocaustului din România „confiscarea bunurilor mobile şi imobile”.

Din acelaşi sub-eşantion (32% din eşantion) 53% consideră că Germania nazistă este principalul responsabil pentru declanşarea Holocaustului În România şi doar 31% consideră că responsabilitatea principală este a Guvernului Antonescu.

În rândurile celor care cunosc că Holocaustul a avut loc În România (32% din eşantion), 51% au indicat, eronat, drept cauză a deportării romilor, În Transnistria de către guvernul Antonescu, „influenţa Germaniei asupra guvernului României”.

90% dintre respondenţi sunt de acord că memoria victimelor Holocaustului trebuie păstrată vie. Totodată, 35% din eşantion consideră că „evreii se folosesc de Holocaustul din România pentru interese proprii”.

Principalele surse de informare despre problema Holocaustului sunt Internetul şi televiziunea. şcoala are un rol redus.

Percepţia cu privire la personalitatea lui Ion Antonescu rămâne polarizată. Antonescu continuă să fie văzut drept un patriot (59% dintre respondenţi) şi un mare strateg (53%) şi Într-o măsură similară respondenţii sunt de acord că Antonescu este responsabil de crime Împotriva romilor (50%) şi de crime Împotriva evreilor (46%). La fel ca la sondajele precedente, la Întrebarea despre Ion Antonescu se remarcă procentul mare al celor care oferă non-răspunsuri (nu pot aprecia; nu ştiu/nu răspund), aproximativ 1/5 din eşantion.

70% dintre respondenţi sunt de acord că Mişcarea Legionară „a fost responsabilă pentru crime Împotriva unor lideri politici”, iar 55% consideră că aceasta a fost o organizaţie fascistă.

Dintre cei care declară că partidele şi formaţiunile politice actuale au mesaje antisemite (43% din eşantion) cei mai mulţi menţionează AUR (35%), urmat de PSD şi PNL, ambele fiind menţionate de 16% dintre respondenţii sub-eşantionului de 43%.

Sondajul de opinie poate fi consultat la: http://www.inshr-ew.ro/wp-content/uploads/2018/01/Sondaj-INSHR_2021.pdf

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință