Connect with us

Social

ONU confirmă că iulie 2023 este cea mai caldă lună înregistrată vreodată

După trei săptămâni de caniculă, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) şi observatorul european Copernicus consideră că dispun de suficiente date pentru a anunţa că iulie 2023 este cu siguranţă cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meteorologice, depăşind recordul anterior din iulie 2019, relatează AFP.

Evenimentul este probabil „fără precedent” de-a lungul a mii de ani şi este doar o „anticipare” a viitorului climatic al planetei, au estimat cele două instituţii.

Grecia, cu regiuni întregi devastate de flăcări, la fel şi Canada, afectată de asemenea de inundaţii grave, o căldură sufocantă care s-a abătut asupra Europei de Sud, Africii de Nord, sudului Statelor Unite şi o parte a Chinei, care este de asemenea afectată de sosirea taifunului Doksuri: semnele vizibile ale încălzirii globale cauzate de om se manifestă simultan, consideră AFP.

Deşi alte regiuni cunosc o vară blândă, chiar răcoroasă în nordul Europei, oamenii de ştiinţă sunt de neclintit: „Este foarte probabil ca iulie 2023 să fie cel mai caldă lună iulie înregistrată vreodată” şi chiar „cea mai caldă dintre toate lunile”, au anunţat OMM şi Copernicus, confirmând prognozele sale pe măsură ce luna iulie se apropie de sfârşit.

După o lună iunie cu temperaturi record, primele trei săptămâni din iulie sunt deja cele mai calde înregistrate vreodată. Iar anomalia de temperatură măsurată de Copernicus, care deţine date încă din 1940, este de aşa natură încât nu este necesar să se aştepte până la sfârşitul lunii pentru a se confirma acest record.

Dincolo de precizia fină a măsurătorilor moderne, datele paleoclimatologice, pornind de la inelele copacilor până la nucleele de gheaţă, sugerează că aceste temperaturi actuale sunt cu siguranţă „fără precedent în istoria noastră din ultimele câteva mii de ani”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus privind schimbările climatice (C3S).

Şi, chiar „pe o perioadă mult mai lungă, probabil în jur de 100.000 de ani”, a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință