Connect with us

Social

ONU atrage atenţia după recordurile de temperatură înregistrate în 2023

Toate recordurile importante de temperatură au fost doborâte anul trecut, a anunţat  Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO), secretarul general al acestei organizaţii. Celeste Saulo, atrăgând atenţia în special asupra încălzirii oceanelor şi diminuării suprafeţelor marine acoperite de gheaţă, transmite Reuters.

Agenţia meteorologică a ONU a anunţat în raportul său anual cu privire la clima globală că temperatura medie a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 174 de ani, de când au început măsurătorile meteorologice, ajungând să fie mai ridicată cu 1,45 grade Celsius faţă de perioada preindustrială.

Temperatura oceanului a atins de asemenea cel mai ridicat punct din ultimii 65 de ani de date, iar peste 90% dintre mări şi oceane au trecut prin condiţii de căldură excesivă în cursul anului trecut, afectând lanţul trofic marin.

„Comunitatea WMO sună alerta roşie pentru întreaga planetă”, a declarat Celeste Saulo, care a devenit secretar-general al WMO în luna ianuarie. „Ceea ce am observat în 2023, în special în ceea ce priveşte încălzirea fără precedent a oceanelor, retragerea gheţarilor şi micşorarea banchizei arctice reprezintă motive de îngrijorare”, a adăugat ea.

Raportul dat publicităţii marţi indică o importantă diminuare a suprafeţei acoperite de gheaţă marină din Antarctica – cu nivelul maxim măsurat la 1 milion de km2 sub recordul precedent – o suprafaţă echivalentă cu cea a Egiptului.

Această tendinţă, combinată cu încălzirea oceanelor care duce la extinderea apelor, a contribuit la dublarea ratei de creştere a nivelului mărilor de-a lungul ultimei decade prin comparaţie cu decada 1993-2002.

Încălzirea apelor oceanice a fost concentrată în special în Atlanticul de Nord, unde media temperaturilor înregistrate a fost cu 3 grade Celsius mai mare în ultimele luni ale anului 2023. Temperaturile marine mai ridicate pot afecta ecosisteme fragile şi multe specii de peşti au migrat spre nord în căutarea unor temperaturi mai scăzute ale apei.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință