Connect with us

Social News

ONU: Angajamentele actuale duc la o scădere cu 2,6% a emisiilor până în 2030, în loc de 43%

Angajamentele actuale ale ţărilor în materie de climă duc la o scădere cu doar 2,6% a emisiilor globale de gaze cu efect de seră în 2030 faţă de 2019, în loc de 43%, cât este recomandat pentru a se putea spera la o limitare a încălzirii climei globale cu 1,5°C, a avertizat Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC), cu două săptămâni înainte de COP29, informează AFP.

Planurile naţionale de acţiune pentru climă au înregistrat puţine progrese în decurs de un an şi „sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a împiedica încălzirea globală să paralizeze toate economiile şi să distrugă miliarde de vieţi şi mijloace de subzistenţă”, a subliniat Simon Stiell, directorul UNFCCC.

Acest raport reprezintă rezumatul anual al celor mai recente angajamente de reducere a emisiilor – cunoscute sub denumirea de „contribuţii determinate la nivel naţional” (NDC) – asumate de cei 195 de semnatari ai Acordului de la Paris din 2015, care au reprezentat 95% din emisiile globale în 2019.

Raportul a fost publicat cu doar câteva zile înainte de deschiderea COP29, pe 11 noiembrie, la Baku, în Azerbaidjan.

Planurile combinate actuale ale statelor ar duce la emisii de 51,5 gigatone de echivalent CO2 în 2030, cu doar 0,6% mai puţin decât în analiza anterioară publicată de ONU la sfârşitul anului 2023.

În total, 34 de ţări, inclusiv membri ai Uniunii Europene, Brazilia şi Azerbaidjan, au furnizat informaţii actualizate cu privire la obiectivele lor.

„Poluarea cu gaze cu efect de seră la aceste niveluri va garanta un dezastru uman şi economic pentru toate ţările, fără excepţie”, a avertizat Simon Stiell.

Raportul de sinteză publicat luni „ar trebui să marcheze un punct de cotitură, punând capăt erei insuficienţei şi declanşând o nouă eră a acceleraţiei, cu noi planuri naţionale de acţiune pentru climă şi mult mai îndrăzneţe din partea fiecărei ţări, aşteptate anul viitor”, a subliniat directorul UNFCCC.

Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUM) avertizase deja joi cu privire la lipsa de progrese semnificative în ultimul an. „Avem nevoie de o mobilizare globală la o scară şi într-un ritm nemaiîntâlnite până acum şi avem nevoie de aceste lucruri chiar acum, altfel obiectivul de 1,5°C va fi în curând mort”, a avertizat directorul executiv al PNUM, Inger Andersen.

Acordul de la Paris din 2015 stabileşte obiectivul de a limita încălzirea globală la „mult sub 2°C în comparaţie cu nivelurile preindustriale”, când omenirea a început să exploateze pe scară largă combustibilii fosili responsabili pentru emisiile de gaze cu efect de seră, „şi, dacă va fi posibil, la 1,5°C”.

Dar pentru a avea 50% şanse de a limita încălzirea globală la 1,5°C, emisiile globale trebuie să scadă cu 43% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2019, conform Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC), mandatat de ONU.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință