Connect with us

Educatie

O profesoară de limba romani, felicitată de autorităţi ”pentru curajul de a schimba şi puterea de a lupta”

În vârstă de 19 ani, Doiniţa Ciurar este studentă în anul I – învăţământ la distanţă, la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti

O tânără profesoară de limba romani de la singura unitate de învăţământ cu predare în această limbă din Sălaj, Doiniţa Ciurar, a fost felicitată, luni, de autorităţile locale şi judeţene „pentru curajul de a schimba şi puterea de a lupta”, relatează Agerpres.

În vârstă de 19 ani, Doiniţa este studentă în anul I – învăţământ la distanţă, la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti, specializarea romani-hindi şi, în paralel, sprijină comunitatea din care face parte, prin predarea limbii romani la Şcoala Gimnazială nr. 1 Pusta – Şimleu Silvaniei.

Tânăra profesoară a fost vizitată, luni, la şcoala unde predă de către primarul oraşului Şimleu Silvaniei, Cristian Lazăr, care i-a oferit un buchet de flori, şi de către prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, care i-a înmânat o diplomă de onoare „pentru curajul de a schimba şi puterea de a lupta”

„Deşi provine dintr-o familie numeroasă, cu 10 copii, Doiniţa a trecut cu brio primul examen important din viaţa ei, bacalaureatul, este înscrisă la facultate şi predă, astăzi, limba romani la Şcoala Gimnazială Pusta. Nu cred că există în Sălaj un exemplu mai bun despre ce poate însemna educaţia, atunci când vrei să-ţi depăşeşti condiţia şi să reuşeşti în viaţă. Acesta este motivul pentru care am ţinut neapărat să vin să o cunosc, s-o felicit pentru tot ceea ce face şi să-i acord, din partea Instituţiei Prefectului Sălaj, o diplomă de apreciere ‘pentru curajul de a schimba şi puterea de a lupta’. Doiniţa, eu te felicit, îţi doresc tot binele din lume, te rog să ai grijă de ai tăi şi în continuare, ca profesoară, şi să fii un exemplu care să fie urmat în toată comunitatea, în tot Şimleu Silvaniei şi în tot judeţul”, a declarat prefectul Dari Toma, la întâlnirea de luni.

În replică, Doiniţa s-a declarat bucuroasă să predea la şcoala la care a învăţat, precizând că au fost momente în care a vrut să renunţe, dar cu ajutorul unor persoane precum învăţătoarea Ana Leitan, directorul Samuel Bucur şi părinţii, care au sprijinit-o în momentele dificile, a reuşit să treacă peste ele.

„Familia Ciurar este una deosebită. O familie care îşi doreşte educaţia copiilor, care îşi doreşte să îşi depăşească condiţia. Au reuşit nu numai prin Doiniţa. Ei mai au un copil, care a terminat liceul, fost elev de-al meu. Doiniţa a reuşit datorită muncii sale din fiecare zi. Eu am urmărit acest copil de când era aici, pe băncile şcolii. Am urmărit-o şi în liceu, discutam cu profesorii ei şi am reuşit să o susţin din toate punctele de vedere. Mi-am dorit să să avem un rezultat vizibil la şcoala din Pusta şi cred că Doiniţa este rezultatul nostru cel mai concret. Este colega noastră astăzi datorită ei, datorită nouă. Aş vrea să vorbesc puţin şi despre copilul şi tânărul Doiniţa. A fost un copil extraordinar de sârguincios şi responsabil în acelaşi timp. Cred că în cei opt ani de şcoală la şcoala din Pusta nu a avut opt absenţe. Asta spune foarte mult despre ea şi despre părinţii ei. Şcoala noastră este puţin mai aparte. Noi nu muncim cu o clasă omogenă. Noi muncim din 15 copii, în 15 feluri. Doiniţa ştie lucrul acesta şi cred că anul acesta, ajungând la şcoala din Pusta, şi-a dat seama că nu este deloc uşor, dar nici imposibil. Chiar nu este nimic imposibil. Dacă îţi doreşti, poţi”, a precizat, luni, pentru AGERPRES, Ana Leitan.

Ana Leitan este, de altfel, învăţătoarea surorii Doinţei, Sefora, elevă în clasa a I-a şi a fost învăţătoarea unuia din fraţii tinerei.

Primarul Cristian Lazăr a ţinut, la rândul său, să o felicite pe Doiniţa Ciurar.

„Ciurar Doiniţa Elisabeta este una dintre bunele exemple că se poate şi în condiţii grele de viaţă. Nu e uşor să reuşeşti într-o mare familie săracă dintr-o mare comunitate de romi, dar prin muncă şi seriozitate se pot depăşi multe obstacole ale vieţii. Ciurar Doiniţa Elisabeta are 19 ani, e olimpică la şah, a luat bacalaureatul cu medie foarte bună. În prezent este studentă la Facultatea de limbi străine la Bucureşti şi, de asemenea, angajată în Şimleu Silvaniei ca profesor de limba romani. Este un exemplu de curaj şi perseverenţă pentru întreaga comunitate”, a conchis acesta.

Potrivit directorului Samuel Bucur, la şcoala din Pusta – o mică localitate aparţinând oraşului Şimleu Silvaniei, învaţă aproape 600 de elevi de etnie romă, şcoala fiind singura unitate de învăţământ cu predare în limba romani din Sălaj.

 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință