Social

Numărul locurilor speciale pentru studenţii romi în continuă creştere

 

În Bucureşti, anul acesta, cele mai multe locuri pentru romi au fost acordate la următoarele universităţi:

Universitatea Politehnică

– 8 locuri la licenţă, 4 la masterat şi 5 la doctorat;

Universitatea de Ştiinţe Agronimice şi Medicină Veterinară

– 5 locuri la licenţă, 5 la masterat şi 2 la doctorat;

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

– 10 locuri la licenţă, 5 la masterat şi 2 la doctorat;

Universitatea din Bucureşti

– 61 de locuri la licenţă şi 28 la masterat;

 

Principalele elemente de noutate spre deosebire de anii precedenţi sunt pe deoparte acordarea în acest an universitar, în anul universitar 2017 – 2018 al unui număr de 62 de locuri la doctorat pentru tinerii romi, faţă de anul trecut, numărul total de locuri atât în sistemul universitar cât şi în cel postuniversitar, aici mă refer la masterat şi la doctorat  depăşeşte numărul alocat anul trecut, cu peste 300 de locuri, ceea ce înseamnă că este un fapt extrem de important. Am demarat o serie de activităţi de informare şi pentru elevii claselor a XII-a, elevi care urmează să susţină bacalaureatul în vederea consilierii lor şi oferirea unor informaţii extrem de importante în ceea ce priveşte admiterea lor după examenul de bacalaureat pe locurile speciale alocate studenţilor romi în universităţi.

La nivelul celor 15 centre regionale ale Partidei Romilor Pro-Europa sau constituit echipe formate din tineri, unii dintre ei studenţi, alţii masteranti care se deplasează după un program foarte bine stabilit, se deplasează atât la nivelul comunităţilor locale de romi cât şi în principalele licee din judeţele respective implicit în regiunea de pe raza judeţelor care alcătuiesc regiunea respectivă.

Locurile speciale pentru romi la Universităţi sunt acordate şi în celelalte oraşe ale ţării , după cum urmează:

Cluj Napoca

– Universitatea Babeş-Bolyai

60 de locuri la licenţă, 25 la masterat şi 9 la doctorat;

Craiova

– Universitatea din Craiova

33 de locuri la licenţă, 14 la masterat şi 3 la doctorat;

Iaşi

Universitatea Tehnică Gh. Asachi

14 locuri la licenţă, 12 la masterat şi 5 la doctorat;

Piteşti

Universitatea din Piteşti

46 de locuri la licenţă, 29 la masterat şi 2 la doctorat;

Timişoara

Universitatea de Vest din Timişoara

30 de locuri la licenţă, 12 la masterat şi 3 la doctorat;

Ceea ce consider foarte important, în momentul de faţă, este ca aceşti tineri şi părinţii lor să se intereseze, să ne apeleze cu încredere la nivelul celor 15 centre regionale, cât şi la nivelul municipiului Bucureşti.

Să intre pe siteul Organizaţiei noastre wwwpartidaromilor.ro , să intre pe pagina de facebook a organizaţiei noastre, să solicite în timp real toate informaţiile de care au nevoie iar noi vom fi alături de toţi cei care ne vor solicita sprijinul, le vom oferi informaţii extrem de importante şi bineînţeles le vom elibera şi acele recomandări de apartenenţă la etnia romă.

Cu privire la locurile speciale pentru studenţii romi în universităţi, trebuie menţionat faptul că aceste locuri sunt alocate şi sunt subvenţionate de la bugetul de stat şi sunt alocate peste cifra de studenţi permisă de universitate pe locurile de la buget.

Deci, practic, nu există nici un fel de nedreptate.

Primele locuri acordate pentru romi în învăţământul universitar au fost repartizate în anul 1992, la Facultatea de Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti. A fost atunci implementată măsură de încurajare a tinerilor romi prin alocarea a 10 locuri.

Un an mai târziu, alte trei universităţi acordau locuri pentru romi: Iaşi, Timişoara şi Cluj Napoca. Numărul acestora a crescut de la an la an, în folosul tinerilor care vor să studieze.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version