Connect with us

Social

Noua ordonanţă de urgenţă care are în vedere plafonarea preţurilor la energie şi gaze, în vigoare de la 1 aprilie

Noua ordonanţă de urgenţă care are în vedere plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pe o perioadă de 12 luni se află pe masa Comisiei de Energie din Senat, urmând să intre în vigoare de la 1 aprilie

Noua ordonanţă de urgenţă care are în vedere plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pe o perioadă de 12 luni se află pe masa Comisiei de Energie din Senat, urmând să intre în vigoare de la 1 aprilie, a anunţat Istvan-Lorant Antal, preşedintele comisiei.

„Urmează să dăm raport pe acest proiect de aprobare a ordonanţei de urgenţă. Această ordonanţă de urgenţă are în vedere toate experienţele şi statisticile, nelămuririle, lucrurile care nu au funcţionat bine în ultimele luni, parcurgând din celelalte două ordonanţe de urgenţă 118 şi ordonanţa de urgenţă 3. Cred cu tărie că această nouă ordonanţă a îmbunătăţit şi vine în ajutorul industriei”, a subliniat Istvan-Lorant Antal, la o dezbatere despre criza energetică şi soluţii la problemele momentului, organizată de DC News.

El a precizat că mai sunt „mici neclarităţi unde se doreşte a se face intervenţii”, însă consumatorul casnic, IMM-urile şi industria vor fi ajutaţi şi susţinuţi în această criză energetică pe următoarea perioadă de 12 luni.

La rândul său, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat că diversificarea surselor de aprovizionare atât cu gaze naturale, cât şi cu energie electrică pot contribui la asigurarea siguranţei sistemului energetic naţional.

„Mă refer la gazele naturale, la demersurile pe care ministrul Virgil Popescu le-a făcut în ultima perioadă, în aşa fel încât să încercăm reducerea dependenţei de gazele ruseşti într-o măsură cât mai mare”, a subliniat George Niculescu.

De asemenea, el a făcut referire la Fondul de Modernizare „unde sumele sunt destul de generoase”. „Cred că România nu-şi mai permite să rateze această şansă. Fondul de Modernizare ne va permite investiţii masive în acest sector”, a mai spus secretarul de stat.

Guvernul a aprobat recent o nouă ordonanţă de urgenţă pentru plafonarea tarifelor pentru consumatorii finali. Actul normativ impune noi plafoane de preţ pentru consumatori, respectiv 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 de kWh (înregistrat în 2021) şi 0,8 lei/kWh pentru un consum mediu lunar cuprins între 100 şi 300 kWh, pentru energie electrică. Pentru gaze, preţul maxim este de 0,31 lei/kWk, indiferent de cantitatea consumată. Plafoanele includ TVA şi se aplică distribuitorilor care alimentează consumatorii finali.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință