Nouă din zece angajaţi doresc pentru 2024 servicii de sănătate mai complexe în pachetul de beneficii, în condiţiile în care preocuparea companiilor şi angajaţilor pentru sănătate a crescut, potrivit unui sondaj.
„91,2% dintre angajaţii români susţin că îşi doresc pachete de sănătate mai complexe. În consecinţă, companiile iau în calcul noi creşteri ale bugetelor pentru beneficiile de sănătate în 2024, 33% dintre ele afirmând că vor suplimenta aceste investiţii cu un procent de 10% – 20% faţă de anul curent”, susţin autorii cercetării.
În prezent, abonamentele medicale sunt în topul beneficiilor extrasalariale pe care le primesc angajaţii, ocupând locul II (33,6%), pe primul loc clasându-se tichetele de masă (63,9%). Alături de acestea, angajaţii primesc şi alte beneficii menite să le protejeze sănătatea, precum asigurările medicale (17,9%), abonamente la săli de fitness (9,4%) sau abonamente stomatologice (3,5%).
„În ciuda provocărilor economice din acest an, companiile şi-au păstrat bugetele investite în sănătatea angajaţilor la un nivel similar celui din 2022, 36% declarând că nu au existat fluctuaţii majore sau au fost sub rata anuală a inflaţiei. Mai mult, 22% dintre companii au majorat bugetele pentru beneficiile de sănătate în proporţie de 10 – 20%”, mai arată sondajul.
Potrivit sursei citate, media lunară cheltuită de companii pentru sănătatea angajaţilor este de aproximativ 24 euro/angajat/lună.
Pentru anul viitor, 33% dintre companii şi-au anunţat intenţia de a majora investiţiile în beneficiile extrasalariale pentru sănătate cu 10 – 20% faţă de anul curent. De asemenea, peste 29% se aşteaptă ca bugetul lor să rămână la un nivel similar celui din acest an, în timp ce un procent foarte mic anunţă scăderi (3% – scădere moderată, între 10 – 20%, 2% – scădere peste 20%).
Sondajul mai arată că tichetele de masă, decontarea transportului şi programul flexibil sunt printre principalele beneficii primite de angajaţi, alături de abonamentele medicale.
Conform cercetării, în prezent, peste 80% dintre angajaţi primesc cel puţin un beneficiu extrasalarial, iar neacordarea acestora în pachetul de angajare este privită cu ochi duri: 79,8% dintre cei care nu primesc beneficii consideră că starea lor de bine nu este o prioritate pentru organizaţia unde lucrează.
Tichetele de masă îşi păstrează în continuare supremaţia deţinută de ani de zile în topul beneficiilor extrasalariale, 63,9% dintre angajaţi menţionând că le primesc din partea angajatorilor. Pe locul al doilea se află abonamentele medicale (33,6%), urmate de decontarea transportului sau mijloc de transport în comun (26,3%), programul flexibil (20,9%) şi programul de lucru la distanţă (19,7%).
Studiul MedLife şi NN România, în colaborare cu eJobs, a fost realizat în perioada 16 octombrie – 6 noiembrie 2023, în mediul online, şi reprezintă o cercetare cantitativă privind preocuparea companiilor din România pentru starea de bine a angajaţilor şi beneficiile extrasalariale acordate pentru a susţine acest obiectiv. Chestionarul a fost completat de 4.649 de angajaţi, respectiv, 444 de companii din toată ţara.