Connect with us

Sanatate

Nouă din zece angajaţi doresc în 2024 servicii de sănătate mai complexe în pachetul de beneficii

Nouă din zece angajaţi doresc pentru 2024 servicii de sănătate mai complexe în pachetul de beneficii, în condiţiile în care preocuparea companiilor şi angajaţilor pentru sănătate a crescut, potrivit unui sondaj.

„91,2% dintre angajaţii români susţin că îşi doresc pachete de sănătate mai complexe. În consecinţă, companiile iau în calcul noi creşteri ale bugetelor pentru beneficiile de sănătate în 2024, 33% dintre ele afirmând că vor suplimenta aceste investiţii cu un procent de 10% – 20% faţă de anul curent”, susţin autorii cercetării.

În prezent, abonamentele medicale sunt în topul beneficiilor extrasalariale pe care le primesc angajaţii, ocupând locul II (33,6%), pe primul loc clasându-se tichetele de masă (63,9%). Alături de acestea, angajaţii primesc şi alte beneficii menite să le protejeze sănătatea, precum asigurările medicale (17,9%), abonamente la săli de fitness (9,4%) sau abonamente stomatologice (3,5%).

„În ciuda provocărilor economice din acest an, companiile şi-au păstrat bugetele investite în sănătatea angajaţilor la un nivel similar celui din 2022, 36% declarând că nu au existat fluctuaţii majore sau au fost sub rata anuală a inflaţiei. Mai mult, 22% dintre companii au majorat bugetele pentru beneficiile de sănătate în proporţie de 10 – 20%”, mai arată sondajul.

Potrivit sursei citate, media lunară cheltuită de companii pentru sănătatea angajaţilor este de aproximativ 24 euro/angajat/lună.

Pentru anul viitor, 33% dintre companii şi-au anunţat intenţia de a majora investiţiile în beneficiile extrasalariale pentru sănătate cu 10 – 20% faţă de anul curent. De asemenea, peste 29% se aşteaptă ca bugetul lor să rămână la un nivel similar celui din acest an, în timp ce un procent foarte mic anunţă scăderi (3% – scădere moderată, între 10 – 20%, 2% – scădere peste 20%).

Sondajul mai arată că tichetele de masă, decontarea transportului şi programul flexibil sunt printre principalele beneficii primite de angajaţi, alături de abonamentele medicale.

Conform cercetării, în prezent, peste 80% dintre angajaţi primesc cel puţin un beneficiu extrasalarial, iar neacordarea acestora în pachetul de angajare este privită cu ochi duri: 79,8% dintre cei care nu primesc beneficii consideră că starea lor de bine nu este o prioritate pentru organizaţia unde lucrează.

Tichetele de masă îşi păstrează în continuare supremaţia deţinută de ani de zile în topul beneficiilor extrasalariale, 63,9% dintre angajaţi menţionând că le primesc din partea angajatorilor. Pe locul al doilea se află abonamentele medicale (33,6%), urmate de decontarea transportului sau mijloc de transport în comun (26,3%), programul flexibil (20,9%) şi programul de lucru la distanţă (19,7%).

Studiul MedLife şi NN România, în colaborare cu eJobs, a fost realizat în perioada 16 octombrie – 6 noiembrie 2023, în mediul online, şi reprezintă o cercetare cantitativă privind preocuparea companiilor din România pentru starea de bine a angajaţilor şi beneficiile extrasalariale acordate pentru a susţine acest obiectiv. Chestionarul a fost completat de 4.649 de angajaţi, respectiv, 444 de companii din toată ţara.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință