Nicolae Păun: Trebuie să fim mai atenți și să venim cu elemente de noutate la nivelul Congresului APRPE. Voi reveni în Parlamentul României
Invitatul celei mai recente ediții a emisiunii „Romi Pentru România” de pe B1TV, realizată de Monica Cornea, a fost președintele Partidei Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun.
În avanpremiera Congresuui APRPE de la Sala Palatului din București de pe 1 noiembrie, care va reuni peste 4000 de participanți din toată țara și invitați speciali din clasa politică românească, președintele Partidei Romilor, Nicolae Păun a declarat:
„Devine o tradiție ca să realizăm astfel de reuniuni cu un număr atât de mare de persoane, este de fapt Adunarea Generală a Comunităților de Romi din România. În România sunt peste 650 de comunități de romi, cu un număr de peste 1000 de persoane. Noi, Partida Romilor, avem cam 400 de structuri la nivel național și atunci când luăm decizii importante la nivelul organizației, ca orice partid care se respectă trebuie să ne consultăm cu toți liderii și să avem un vot de încredere pentru următoarea perioadă de timp.”
„Adunarea Generală a APRPE a stabilit într-o broșură doar câteva obiective în ceea ce privește politicile publice pe care le vom lansa la acest congres. Este vorba de anumite propuneri pe care le facem partidelor politice care vor guverna și care, dacă vor crede de cuviință, vor introduce aceste idei în programul de guvernare al României.”, a declarat Nicolae Păun.
„În primii 10 ani de așa-zis activism al romilor, 1990-2000, noi am cam bâjbâit, am mers ca orbeții, s-au constituit foarte multe organizații civice, un drept constituțional, pe care însă Constituția nu le-a favorizat cumva, în sensul în care comunitățile istorice care nu au posibilitatea numeric sau ideologic de a avea un cuvânt de spus la nivelul administrației locale și centrale, să fie ajutate. O minoritate nu poate avea decât un reprezentant în Parlament. E foarte greu să faci un prag electoral de 5%, trebuie 400-500.000 de voturi la alegerile parlamentare pentru a avea un grup parlaentar. Noi ca și organizație am făcut ce am putut în condițiile legii, am căutat alianțe politice, plecând de la ideea că nu putem guverna noi România, nici măcar în plan local. Și atunci avem nevoie de un aliat pentru a rezolva numeroasele probleme cu care ne-am confruntat imediat după 1990. „, a mai spus preşedintele Partidei Romilor.
„Eu voi reveni în Parlamentul României pentru că, aşa cum am promis de mai multe ori, am aşteptat ca să se facă lumină în ceea ce mă priveşte şi nu am aşteptat un an, am aşteptat 10 ani, pentru ca DNA să se poată pronunţa în ceea ce mă privește. Pe 27 octombrie 2014 începea urmărirea penală în ceea ce mă priveşte. S-au schimbat vreo 5 procurori şi astăzi, după 10 ani, toate acuzaţiile au fost retrase de către DNA şi am fost găsit nevinovat pentru absolut toate capetele de acuzare. Am lăsat timpul să vorbească, am știut să fac și altceva în aceşti 10 ani de zile. Probabil că Partida Romilor era la un alt nivel dacă nu încercau nişte „prieteni” din politica românească să îmi facă anumite „chei” ca să preia mişcarea romilor şi Partida Romilor. Nu le-a reuşit pentru că eu am mers singur şi fără niciun fel de temere mai departe. Am stat la organizație, am muncit, mi-am ajutat ceilalți colegi.”, a declarat Nicolae Păun în ceea ce priveşte candidatura la alegerile parlamentare ca deputat din partea minorității rome.