Connect with us

Eveniment

Nicolae Păun: „La mulți ani, tuturor romilor, de ziua lor internațională!”

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a transmis un mesaj tuturor romilor, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor.

„De Ziua Internațională a Romilor, țin să reafirm importanța solidarității noastre la nivelul societății, astfel încât, printr-un obiectiv comun, să ne putem asigura că drepturile și identitatea ne sunt pe deplin respectate. Această zi trebuie să arate lumii întregi că avem curajul să ne afirmăm și că împreună ne putem face auziți, dincolo de toate barierele pe care minoritatea romă le întâmpină, atât în țara noastră, cât și dincolo de hotare.
Longevitatea culturii noastre și istoria pe care o împărtășim cu popoarele europene demonstrează că etn
ia romă este demnă de a fi prețuită, respectată și pusă în valoare, atât de noi, romii, cât și de populația majoritară.
Cu prilejul zilei de 8 aprilie, le doresc tuturor romilor multă sănătate, bucurie și echilibru. Cei dragi să vă fie aproape mereu, să fiți împreună o voce puternică și să reușiți în tot ceea ce vă propuneți. Nu în ultimul rând, nu încetați să sperați, rămâneți uniți și bucurați-vă ori de câte ori aveți ocazia!”, a declarat Nicolae Păun, președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa.

Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor pe 8 aprilie a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe „chakra”, Imnul internaţional al romilor, „Gelem, gelem”, şi steagul internaţional al romilor.
Ziua Internațională a Romilor este sărbătorită în fiecare an pe 8 aprilie în toate țările unde trăiesc romi. Începând din 2007, se sărbătorește oficial și în România, datorită unui proiect de lege inițiat de deputatul Nicole Păun, ca reprezentant al romilor în Parlament.
Conducerea Partidei Romilor consideră că ziua de 8 Aprilie este un moment important pentru a reflecta asupra contribuțiilor culturale, istorice și sociale ale romilor și pentru a atrage atenția asupra luptelor cu care se confruntă această comunitate marginalizată, o ocazie de a promova diversitatea și incluziunea socială, de a sensibiliza opinia publică cu privire la discriminarea și stereotipurile cu care se confruntă romii.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință