PLX 145, proiectul Legii privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie, a stârnit numeroase controverse și în rândul comunităților de romi din România.
Mai multe persoane rău intenționate, care se auto-intitulează lideri ai romilor, în cadrul unor live-uri pe Facebook și alte rețele de socializare au intoxicat cu fakenews-uri populația minoritară, care a ajuns să creadă că Parlamentul va vota o lege care le va lua cu forța copiii.
Pentru a calma spiritele din comunitățile de romi, Nicolae Păun, președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, face următoarele precizări:
“PLX 145, Legea privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie, ar fi trebuit să fie mai mult mediatizată, iar prevederile ei explicate pe înțelesul oamenilor simpli. În acest fel ar fi fost evitată isteria creată de persoane rău intenționate, care au urmărit doar să intoxice persoanele mai puțin informate. Romii trebuie să înțeleagă că nimeni nu le va lua copiii cu forța, ci legea asta îi ajută să-și trimită copiii la grădiniță, la școală, la liceu. Legea este foarte bună, are prevederi care vor ajuta foarte mult familiile sărace de romi. Spiritul noii legi este de a veni în sprijinul familiilor nevoiașe, care se confruntă cu probleme economice grave. Atrag atenția așa-zișilor lideri romi din diverse comunități, care au adus injurii APRPE și mie personal din cauza acestei legi, că site-urile de socializare sunt spații publice, iar orice acuzație care nu e susținută de probe îmi rezervă dreptul să-i acționez în instanță pe toți cei care i-au intoxicat cu informații false pe romii din România”.
Nicolae Păun, președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, recomandă tuturor romilor să se informeze din surse oficiale și de la liderii care îi reprezintă în instituțiile statului, nu de la așa-zișii lideri locali, care nu fac altceva decât să creeze panică și isterie în comunitățile de romi, pentru a-și crește popularitatea.
Legea privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie a fost votată pe 10 mai 2023 de către Camera Deputaților. Nu există niciun cuvât în această lege care să facă referire la luarea copiilor din familii.
Au fost eliminate din proiectul legii articolele care făceau referire la:
– înscrierea în evidențele unui medic de familiei
– vaccinarea cu schema din programul Național de Imunizări
– existența unor membri ai familiei cu boli cronice și/sau transmisibile
– situația socială a familiei
– nivelul de educație al părinților, mai exact la analfabetism
– performanțele școlare slabe sau frecvența școlară redusă a copiilor.
Legea se referă la sprijinul acordat copiilor și familiilor, cu acceptul părinților, pentru a rămâne împreună.
Pingback: Partida Romilor a demarat o campanie de combatere a fake-news-urilor legate de PLX 145 | Asociatia Partida Romilor Pro-Europa