Eveniment

Nicolae Păun: Copiii nu vor fi separaţi de familie!

În cadrul emisiuni „Din viaţa romilor”, președintele Partidei Romilor „Pro-Europa”, Nicolae Păun a făcut o serie de precizări pe marginea proiectului legii PLX 145, cea care a iscat atâtea controverse în ultima perioadă.

„Un copil nu poate fi intituţionalizat decât de o instanţă. Un copil nu poate fi separat de către ambii părinți decât în situaţii speciale, iar adopţia de către cetățenii străini este interzisă pe teritoriul României de peste 20 de ani. Şi un cuplu de cetățeni români care vor să înfieze un copil, are un proces întreg de proceduri pe care trebuie să le treacă.”, a precizat preşedintele APRPE în cadrul rubricii „Cu cărţile pe faţă” realizată de Monica Cornea.

„Sunt convins că s-au făcut nişte greşeli cu acest proiect de lege, în sensul că populația trebuia informată mai mult. Cum se naşte acest proiect de lege? Comisia Europeană prin PNRR spune foarte clar că statul român trebuie să facă eforturi ca să diminueze numărul de copii instituţionalizaţi. Tocmai inversul a ce se propagă în comunitățile ţigăneşti şi societate. Comisia Europeană spune practic guvernului român că are un număr de copii instituţionalizaţi a căror întreţinere de la 1 an şi până la majorat costă enorm. Trebuie să încerce să vină cu nişte măsuri care să diminueze posibilitatea ca să vină Direcția de Asistenţă Socială pentru a constata faptul că copilul se află într-o anumită vulnerabilitate şi să înceapă un proces de separare a copilului. Statul trebuie să gândească nişte metode de acest gen şi să le aplice. Asta spune Comisia Europeană. Titlul din expunerea de motive al legii, aproape că este dictat de Comisia Europeană. .”, a declarat Nicolae Păun.

„Comisia spune practic, faceţi o legislație adaptată nevoilor voastre, noi vă dăm bani, faceţi o legislație ca să găsiţi mecanismele necesare ca să diminuaţi  posibilitatea ca nişte copii din familii cu probleme financiare mari să mai ajungă în situaţia de vulnerabilitate. Deci despre asta e vorba, asta spune Comisia Europeană. Prevenim, încercăm sa-i lăsăm în continuare în familiile lor, ajutăm familia, pentru că a ajuns guvernul şi Comisia Europeană la concluzia  că te costă mai puţin să intervi la timp şi necesar, să ajuţi familia, să-l laşi pe copil în famile, pentru că el se dezvoltă altfel în cadrul familial, decât să-l ducem în plasament. Asta vrea legea. Ca şi spirit al legii, 145, asta vrea, să prevină.”, precizat președintele Partidei Romilor.

„Familiile de romi trebuie să ştie că legea PLX 145 nu vrea să vă ia copiii, că dacă voia, vi-i lua şi acum pentru că există cadru de referință, Legea 272/2004, care în cele 5 secţiuni vorbeşte de posibilitatea de a separa copilul de familie în situaţii de vulnerabilitate. Cu alte cuvinte, nu era nevoie de legea 145 ca să vă ia copiii. Vi-i lua din 2004 şi până în prezent. Legea 145 vine şi spune că trebuie să creem nişte mecanisme, să dăm mai multă putere primăriilor şi Direcţiilor de Asistență Socială şi să intervenim împreună cu societatea per ansamblu şi să participăm cu toţii la un proces prin care să încercăm să ţinem copiii în familii şi să ajutăm pe cât posibil  ca să se dezvolte în condiții normale.”, a încheiat Nicolae Păun.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version