Eveniment

Nicolae Păun: Avem 2 milioane şi jumătate de persoane care nu au fost recenzate pe teritoriul României

Președintele Partidei Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun a declarat în cadrul emisiunii „Din Viaţa Romilor” că 2,5 milioane de persoane nu au fost recenzate în cadrul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2020.

„Trebuie subliniat că Partda Romilor s-a arătat interesată de acest proces de recenzare din 2022, încă din anul 2021. Noi am fost interesaţi pentru că am vrut să dovedim fătul că, un recensământ bine făcut scoate la iveală multe aspecte de care ne putem lega în ceea ce priveşte politicile publice în următorii zece ani. Dacă se merge într-o cadenţă şi cursivitate ca din 10 în 10 ani să se facă recensământul, sigur că ai nevoie de anumite date exacte privitoare la o anumită categorie de populaţie, ca să începi să construeşti acele politici publice, logic. A reprezentat punctul numărul unu de lucru pe agenda noastră în anul 2022.”, a spus Nicolae Păun.

„Tocmai din acest motiv, am încheiat un acord cu Institutul Național de Statistică, în virtutea faptului că vom veni cu un număr destul de considerabil de persoane, care să facă parte din echipele de recenzare de la nivel teritorial. Sau să intre în calitate de recenzori în comunităţile de romi în care nu s-a intrat niciodată. Sau dacă s-a intrat, s-a intrat în proporţie de maxim 60%.”, a adăugat preşedintele APRPE.

„Am încheiat acordul, s-au apucat de treabă şi ce să vezi, în teritoriu lucrurile nu au stat chiar aşa. Adică aşa cum ne-am propus în protocol. Am menţionat încă înainte de etapa recenzării cu recenzori că nu există interes din partea primăriilor, a direcţiilor judeţene de evidenţă şi prin urmare nu vom avea recenzori peste tot şi vor rămâne zone mari descoperite. Nu s-a înţeles, am sesizat în scris unde aveam probleme. Primarii şi-au numit pe cine au vrut ei în comisiile de recenzare, pentru că aici era vorba de bani. Pe lângă primari, direcţiile judeţene de statistică, nu prea i-a interesat. O parte dintre prefecţi a înteles, aţii nu au înţeles iar alţii s-au prefăcut că înţeleg procesul în sine de recenzare. Astfel foarte multe comunităţi au rămas descoperite şi nu au fost recenzate.”

„Am cerut înaintea recenzării fizice, cu recenzori, ca să nu pună pe oricine recenzor ca să intre în comunitatea de romi, pentru că nu o să intre. Luaţi recenzorii desemnaţi de noi şi care îndeplinesc condiţiile legii. Primarii nu au vrut să înţeleagă pentru că era vorba de bani, iar recenzorii aleşi de ei nu au intrat în comunitate, spunând că le e frică. În București am avut recenzori de etnie romă doar în Sectorul 5.”

„Avem 2 milioane şi jumătate de persoane care nu au fost recenzate pe teritoriul României şi nu ştim dacă sunt bărbaţi, femei, unde stau. Nu mai vorbim de etnie. Nu ştim nici câţi oameni avem în diaspora, ambasadele şi consulatele nu s-au implicat în acest proces.”, a spus Nicolae Păun.

„Dacă păstrăm proporţia de 3,4% reprezentativitate la nivelul României, din populaţia recenzată, atunci să păstrăm proporţia şi la 2,5 milioane de cetăţeni care nu au fost recenzaţi. Şi îţi rezultă 630.000 de cetăţeni români de etnie romă, exact cât ai avut în 2011. Iar în diaspora sunt minim 60.000 de romi care nu au primit rezidenţă, care călătoresc zilnic între ţările respective şi România.”, a declarat preşedintele APRPE

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version