Nicolae Neacșu (Culai)s-a născut anul 1924 în satul Clejani, si a început să cânte la vioară încă de la o vârstă fragedă, fiind de asemenea descendentul unor lăutari. A cântat în diverse tarafuri şi trupe la nunţi, înmormântări şi diverse ocazii, în timp ce, în paralel, muncea în agricultură şi vindea ţigări de contrabandă.
Nicolae Neacşu a reuşit performanţa să treacă de la obscuritatea mediului rural în care trăia, la performanţa de a fi considerat unul dintre cei mai mari violonişti ai lumii. Ştirb, analfabet şi cu o viaţă trăită în sărăcie, Culai a avut şansa de a se fi născut un geniu al viorii, acesta reuşind să uimească lumea din postura de lider al Haiducilor din Clejani cu tehnica lui uimitoare.
În afară de consăteni, primul om care a remarcat talentul său deosebit a fost Speranţa Rădulescu, un muzicolog din Bucureşti. Aceasta a început înregistrările cu Nicolae Neacşu la începutul anilor 1980, pentru ca, în 1986, să vină la Clejani însoţită de un elveţian, pe numele său Laurent Aubert, în urma acestei vizite, într-un final, să se întemeieze celebrul Taraf de Haidouks pentru tarile vorbitoare de limba franceza. (Taraful Haiducilor din Clejani)
Alături de Haiducii din Clejani, Culai a străbătut întreaga lume şi a cunoscut gustul succesului.
În 2002, aceştia au obţinut cel mai important premiu al lor, decernat de BBC şi înmânat de însuşi Johnny Depp.
Cu toate acestea, Culai şi-a anunţat colegii de trupă după ultimul concert al turneului, cel din Elveţia, că el se retrage acasă, la Clejani, întrucât simte că i se apropie sfârşitul. Imediat după revenirea acasă, pe 3 septembrie 2002, acesta a murit în somn.
În ciuda norocului şi popularităţii de care s-a bucurat spre sfârşitul vieţii, Culai a continuat să-şi poarte pălăria lui ponosită, acasă, la Clejani. El s-a văzut ca fiind unul dintre ultimii lăutari ţigani tradiţionali, punctând într-un interviu: “Lucru ăsta nu-l înveţi, îl furi. Lăutarul adevărat este cel care, atunci când aude o melodie, se duce direct acasă şi repetă la nesfârşit din memorie, pentru că cel care îl cântă sigur nu te va învăţa. Da, vioara este uşoară în mână, dar este grea la cântat. Ca matematica. “.
Nicolae Neacşu are un fiu şi un nepot, ambii muzicieni.