Connect with us

Remember

Nelu Ploieşteanu – Un maestru al muzicii lăutăreşti

Crescut într-o familie de lăutari, Nelu Ploieşteanu a moştenit talentul de la tatăl său, dedicându-se întru totul muzicii lăutăreşti

Nelu Ploieşteanu, numele de scenă al lui Ion Dumitrache, s-a născut la 16 decembrie 1950 în localitatea Ciorani din judeţul Prahova, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică lăutărească din România.

Crescut într-o familie de lăutari, Nelu Ploieşteanu a moştenit talentul de la tatăl său, dedicându-se întru totul muzicii lăutăreşti. A început să cânte la acordeon la vârsta de şase ani, şi apoi şi la pian.

În 1970, s-a mutat la Bucureşti, unde a cântat la Teatrul „Ion Vasilescu”, avându-l ca dirijor pe Ion Albeşteanu. Şi-a continuat cariera cântând, de la vârsta de 18 ani, în diferite restaurante precum Bulevard, Caraiman, Doina, Crama Domnească, Caru cu Bere sau Perla. Primul său turneu internaţional a avut loc în anul 1979, în Franţa, după care a străbătut aproape întreaga Europă. Germania a fost, însă, ţara unde a cântat şi a revenit de cele mai multe ori.

În activitatea artistică, Nelu Ploieşteanu a lansat numeroase cântece lăutăreşti autentice. „Pe vale mă duc, pe deal mă întorc”, „Anii mei şi tinereţea”, „Zărzărică, zărzărea”, „Dă mamă cu biciu în mine”, „Mărioară viaţă amară”, „Bucureştiul meu iubit”, „Trec ţiganii”, „Jelem”, sunt doar câteva din cântecele de referinţă ale artistului.

În perioada 1990-1998, a fost vedeta restaurantului „Şarpele roşu” din Bucureşti, unde i-a cunoscut pe regretaţii actori Gheorghe Dinică şi Ştefan Iordache, care i-au devenit prieteni de suflet. A colaborat, totodată cu trupa rock Vunk, cu grupul de muzică etno, Etnic, dar şi cu interpreta Carmen Şerban, alături de care a lansat în 2010 piesa „Viaţa la capitală”.

Nelu Ploieşteanu a avut în repertoriu 120 de romanţe, a lansat aproape 30 de albume cu muzică lăutărească şi de petrecere, conţinând câte 12 sau 13 melodii, fără a se repeta vreuna. Melodiile de pe aceste albume au intrat în patrimoniul naţional de gen.

Nelu Ploieşteanu, unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică lăutărească, a murit, în noaptea de 1 spre 2 aprilie 2021, la vârsta de 70 de ani.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință