Connect with us

La zi

Muzeul Satului: Târgul de pâine la seceratul grâului

Vor fi prezentate tradiţiile popoarelor în ceea ce priveşte cultivarea grâului şi realizarea pâinii

Tradiţiile popoarelor în ceea ce priveşte cultivarea grâului şi realizarea pâinii vor fi prezentate la un târg care se va desfăşura, în acest weekend, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

„Pâinea, un element definitoriu în civilizaţia umană. Aşa cum s-a născut o civilizaţie a orezului, tot astfel avem o civilizaţie a grâului în care pâinea joacă rolul central. Cerealele şi pâinea au modelat de mii de ani vieţile oamenilor, ca bază indispensabilă a existenţei umane, a culturii şi civilizaţiei. Ştim cu toţii că, dincolo de întrebuinţarea sa ca aliment de bază în istoria popoarelor, pâinii îi sunt atribuite valenţe divine în credinţa iudaică şi creştină, aceasta fiind asociată cu însăşi Viaţa. ‘Pâinea noastră cea spre fiinţă’ face parte din rugăciunea Tatăl Nostru, rostită cu speranţă de milioane de oameni care împărtăşesc aceeaşi credinţă”, a declarat conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, potrivit unui comunicat.

În cadrul unui tur ghidat specializat, intitulat „Drumul pâinii în Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ „, vizitatorii vor avea posibilitatea să afle informaţii despre felul în care pe vremuri se cultiva, se secera, se depozita grâul şi mai apoi se făcea pâinea.

Despre tradiţii şi păstrarea lor este vorba şi în filmul documentar „Focul viu”, realizat de Camelia Moise, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava.

Pe scena târgului vor urca Ansamblul Uniunii Rusilor Lipoveni din România şi Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaţilor” al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, precum şi grupul vocal „Dor, doruleţ” al Şcolii de Muzică Populară Românească.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință