Connect with us

Eveniment

Muzeul Naţional al Ţăranului Român: O lume într-un recensământ

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă joi, 16 septembrie 2021, de la ora 17.00, la Sala Media, la vernisajul expoziţiei O lume într-un recensământ

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă joi, 16 septembrie 2021, de la ora 17.00, la Sala Media, la vernisajul expoziţiei „O lume într-un recensământ. Familie, gospodărie şi societate rurală românească”.

Expoziţia, organizată de Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român, propune o incursiune în familia şi gospodăria rurală din Ţara Românească a secolului al XIX-lea. Perspectiva pe care o oferă, însă, diferă de marile paradigme care au abordat aceste subiecte.

Referindu-ne la familie, nu privim ritualurile de trecere şi alte obiceiuri; legat de gospodărie, nu casa şi curtea se află în centrul atenţiei noastre. În schimb, revenim la câteva dintre întrebările de bază puse atât de istorici, cât şi de sociologi, şi a căror răspunsuri încă lasă loc de noutăţi. Cât de devreme se fondau familii? Ce fel de rude locuiau în aceeaşi casă? Ce ne poate spune locuirea împreună despre relaţiile sociale din acea epocă?

Pe firul acestor întrebări pătrundem într-o sursă inedită şi puţin explorată din punct de vedere al istoriei sociale: formularele primului recensământ general al Ţării Româneşti, din 1838. A fost, de fapt, prima dată când autorităţile româneşti au încercat să înregistreze toată populaţia, la nivelul întregii ţări: bărbaţi, femei, copii, indiferent de vârstă, religie, categorie socială.

Am prelucrat registrele a două regiuni, una de la Dunăre, din Dolj, alta de la munte, din actualul judeţ Argeş. Eşantioanele de populaţie ne arată atât asemănări între cele două, cât şi deosebiri. La câmpie, analiza noastră conduce către ideea unor relaţii mai strânse între generaţii. Nevoia de forţă de muncă şi presiunea de a munci pământul putea însemna o perioadă mai îndelungată de convieţuire între părinţi şi copiii căsătoriţi, amânarea împărţirii averii şi a plecării cuplului tânăr din casa părintească. La munte, a trăi separat pare să fi fost o regulă aproape universală. Orice socializare şi legături existau între rude, ele se petreceau, mai degrabă, de la o gospodărie la alta, decât în sânul aceleiaşi gospodării. A locui alături de familia altuia arăta de cele mai multe ori ocrotirea celor mai vulnerabili din comunitate, şi mai puţin presiunile economice.

Întreaga anchetă arată interacţiunea dintre mediul geografic, economie şi norme sociale, iar eşantioanele alcătuite sunt publicate în baza de date pentru istorie demografică lansată în acelaşi timp la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

Expoziţia poate fi vizitată la Sala Media, până în ziua de 10 octombrie 2021, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință