Connect with us

Eveniment

Muzeul Naţional al Ţăranului Român: Moşii de Arhangheli – Târg cu meşteri şi anticari

Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează, de vineri până duminică, un târg dedicat meşterilor şi anticarilor din toată ţara.

„Muzeul Ţăranului marchează sfârşitul toamnei şi ultimele zile de dulce înainte de intrarea în Postul Crăciunului invitându-şi publicul la Târgul cu meşteri şi anticari, Moşii de Arhangheli, unde, timp de trei zile, de vineri, 6, până duminică, 8 noiembrie 2020, de la ora 10 de dimineaţă până la 6 seara, 50 de meşteri, anticari şi artişti vin din toată ţara cu tot ce au realizat ei mai minunat peste an”, informează MNŢR, printr-un comunicat de presă.

Vizitatorii vor putea cumpăra obiecte din ceramică, ţesături, icoane, podoabe, obiecte din lemn, dar şi miere, prăjituri, turtă dulce, plante de leac, ţuică, sucuri naturale, fructe şi legume.

Preţul biletului de intrare este de 8 lei pentru adulţi; pensionari – 4 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 2 lei.

Pe 8 noiembrie, credincioşii ortodocşi şi greco-catolici îi sărbătoresc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

„Sâmbătă, înainte de Hranghel, se fac moşi. De Hranghel fiecare om trebuie să aprindă o lumânare care îi va fi ‘lumina de veci’ în lumea de dincolo. Finii merg cu colăcei la naşi. Se amestecă berbecii cu oile. În acest scop se face turta areţilor (berbecilor) care se aruncă între oi. Dacă ea cade cu faţa în sus, oilor le va merge bine. Se serbează ‘cu desăvârşit nelucru'”, explica regretatul folclorist şi etnolog Irina Nicolau (1946-2002), membru al echipei cu care pictorul Horia Bernea a ctitorit Muzeul Ţăranului Român.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință