Connect with us

Cultura

Muzeul Naţional al Ţăranului Român: Anuarul de antropologie dedicat căsătoriilor la romii din centrul şi estul Europei

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă invită joi, 4 februarie 2021, de la ora 17:00, la o dublă lansare online. Lansarea va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a Muzeului.

Vom lansa numărul 25/2020 al revistei MARTOR. Anuarul de antropologie al Muzeului Ţăranului Român, dedicat căsătoriilor la romii din centrul şi estul Europei, care a apărut sub titlul: „Marriage-Making among Roma in Central and Eastern Europe”.

În această parte a Europei, căsătoriile la romi rămân în spaţiul public un subiect controversat, hrănit din speculaţii şi care dezlănţuie un imaginar exotizant. Care sunt, însă, din perspectiva romilor, semnificaţiile culturale şi sociale ale alianţelor matrimoniale pe care le încheie şi cum poate cercetarea antropologică să contribuie la decelarea lor, sunt întrebări la care volumul de faţă încearcă să răspundă. Pornind de la ele, vă invităm la o discuţie alături de coordonatoarele volumului, Cătălina Tesăr şi Ana Chiriţoiu, o parte dintre autori şi Cătălina Olteanu, membră în Colegiul director al CNCD.

Dezbaterea va fi moderată de Laszlo Foszto, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, şi Viorel Anăstăsoaie, cercetător la New Europe College.

Discuţia despre revistă va fi urmată de lansarea turului virtual al expoziţiei multimedia Tokmeala. Îţi dau noră, îţi dau avere, organizată de Muzeul Naţional al Ţăranului Român în perioada septembrie-octombrie 2020. Turul vă invită la o incursiune foto-video în lumea politicilor de încuscrire a romilor cortorari din Transilvania, a căror preocupare majoră este să îşi tocmească copiii. Vor fi prezenţi curatorii expoziţiei şi web-designerul youngminds Bogdan Tăut.

Ambele proiecte au beneficiat de sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință