Connect with us

Cultura

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”: „ROM (a) NOR Interferences”

„ROM (a) NOR Interferences” este un proiect cultural implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” în colaborare cu Anno Museum din Norvegia.

Proiectul are o durată de 24 de luni și va fi derulat în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2023. Acesta reprezintă o incursiune în timp și spațiu pentru a promova, valorifica și revitaliza patrimoniul cultural specific etniei rome. Proiectul se adresează atât minorității rome în ansamblul său, cât și publicului vizitator din România și Norvegia, având drept scop îmbunătățirea situației populației de etnie romă. Pe toată durata derulării proiectului, Muzeul Satului beneficiază de expertiza colegilor de la Glomdal din cadrul Anno Museum din Norvegia, care vor participa activ la campaniile de cercetare și la sesiunile de dezbatere privind revitalizarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale rome.

„Noi suntem interesați de etnia culturală romă și sunt convinsă că multe comunități de romi vor veni alături de noi. Încă de acum 20 de ani, de când discutam despre a face Muzeul romilor, am susținut că este important să scoatem în evidență latura serioasă a acestei etnii – adică meșteșugurile în primul rând, modul de viață și istoria culturală a acestei etnii”, a declarat în cadrul conferinței de presă Paulina Popoiu directorul general al Muzeului Satului în calitate de Manager al Proiectului Cultural ROM (a) NOR Interferences.

Deși romii sunt o minoritate istorică în România, distanța socială dintre ei și români continuă să se mențină, stereotipurile și prejudecățile rămânând principalii vectori care îi descriu în mentalul populației majoritare. Pornind de la aceste considerente, se propune revitalizarea moștenirii lor culturale

Prin toate acțiunile proiectului organizatorii si-au propus să creasca și să diversifice oferta culturală a romilor și să dezvolte noi audiențe interesate să le asculte povestea și istoria. Una dintre componentele esențiale în combaterea discriminării o reprezintă educația în spiritul toleranței și al acceptării diversității multiculturale. Prin acțiunile proiectului, se doreste punerea la dispoziția publicului instrumentele necesare pentru conștientizarea specificului cultural al romilor, contracarând stereotipurile și promovând înțelegerea multiculturală.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință