La zi

Muzeul Astra Sibiu: ASTRA Multicultural, în perioada 13-16 iulie

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează în perioada 13-16 iulie evenimentul ASTRA Multicultural, ajuns la ediţia a VIII-a.

Acest proiect continuă cu tematica ,,Memorie, integrare, adaptabilitate”, la fel ca şi în ediţia precedentă. În cele 4 zile din program, la ASTRA Multicultural vor fi organizate: un festival de muzică şi dansuri tradiţionale multietnice, ateliere interactive menite să-i plaseze pe meşteri pe o piaţă a produselor de calitate, autentice şi reprezentative, un maraton gastronomic multietnic, în care se prezintă adaptabilitatea hranei la fiecare anotimp şi situaţie din viaţa comunităţii – model de adaptat în contemporaneitate pentru reducerea risipei alimentare şi reutilizarea în alte scopuri. Peste 200 de artişti şi meşteri populari din România, Republica Moldova, dar şi reprezentanţi ai comunităţilor de maghiari, saşi, lipoveni, ucraineni, ţipţeri şi romi vor participa la ediţia a VIII-a a ASTRA Multicultural.

‘Proiectul ASTRA Multicultural va transmite un mesaj puternic în Anul European al Competenţelor 2023 (The European Year of Skills 2023), fiind promovaţi meşteri cu abilităţi practice şi teoretice indiscutabile. Cu siguranţă, meşterii şi meşteşugurile tradiţionale specifice fiecărei zone vor constitui direcţii de dezvoltare a unui turism cultural sustenabil, atât de necesar a fi implementat în următoarea perioadă. Mulţi dintre aceşti meşteri se vor regăsi în luna iulie în cadrul Ateliere interactive de promovare a patrimoniului imaterial şi anteprenoriatului cultural. Prin intermediul proiectului ASTRA Multicultural, Muzeul ASTRA îşi propune să reunească specialişti dar şi oameni simpli interesaţi de această nouă perspectivă trasată de către Uniunea Europeană în acest an, privind dezvoltarea unor programe inovative bazate pe dezvoltarea competenţelor. Accentul se va pune pe „experienţe”, tot mai necesare în activităţile educative şi culturale. „Experienţa” a devenit o valoare indispensabilă a consumului de produse culturale, întrucât oamenii duc o viaţă mult mai intensă şi îşi doresc să participe la activităţi într-un mod cât mai personal.”, a declarat Ciprian Ştefan, manager Muzeul ASTRA.

În programul ASTRA Multicultural se regăseşte şi seminarul ‘ASTRA Multicultural – Patrimoniu cultural. Valoare. Perspective naţionale şi internaţionale’. Seminarul se va desfăşura în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Pavilionul Muzeal Multicultural şi va reuni 50 de etnologi, sociologi, antropologi, muzeografi, din muzee, institute de cercetare şi universităţi care se vor angaja în discuţii despre cercetarea, conservarea, protejarea şi punerea în valoare a culturii şi a meşteşugurilor tradiţionale din ţară şi din străinătate.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version