Connect with us

Social

Mureş: Proiect de peste 12,6 milioane de lei pentru 600 de persoane vulnerabile de la Sighişoara

În cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de peste 12,6 milioane de lei, implementat de Fundaţia Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi (CRCR) din Cluj Napoca, 600 de persoane vulnerabile din municipiul Sighişoara au beneficiat de măsuri de antidiscriminare.

Managerul de proiect din cadrul Fundaţiei Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi (CRCR) din Cluj Napoca, Florin Moisa, a arătat că după 36 de luni de implementare, proiectul strategic „Mainstream Sighişoara – investiţie europeană pentru incluziunea socială” se apropie de final.

Obiectivele generale ale proiectului au fost promovarea accesului egal la măsuri integrate de educaţie, ocupare, antreprenoriat, servicii medicale şi sociale, eliberare acte de identitate şi de proprietate, reabilitare locuinţe şi antidiscriminare pentru 600 de persoane vulnerabile din zonele marginale în care există populaţie aparţinând minorităţii rome de pe străzile Parângului, Viilor, Ştefan cel Mare, Goldberich, Caraiman, Rora, Dumbravei şi Plopilor.

„Proiectul a avut o componentă extrem de importantă, şi anume cea de antidiscriminare. Această temă a antidiscriminării am regăsit-o în toate celelalte activităţi pe care le-am desfăşurat şi considerăm că este un element de integrare şi de creştere a valorii activităţii pe care noi am făcut-o (…) Atunci când vorbim de comunităţile dezavantajate, cum este şi comunitatea de etnie romă, care se confruntă cu probleme foarte serioase de sărăcie, lipsa locurilor de muncă, lipsa calificării, nivel de educaţie mai redus, probleme de sănătate, probleme de locuire plus o situaţie foarte clară de discriminare şi de respingere din partea societăţii, nu putem să schimbăm de pe o zi pe alta percepţia publicului, nu putem să schimbăm mesajele pe care le transmite publicul. În schimb, putem să facem altceva. Să schimbăm realitatea comunităţii de romi. Noi am încercat prin proiectul ‘Mainstream Sighişoara’ să schimbăm realitatea, la nivelul serviciilor sociale, la nivelul şcolilor, la nivelul consultanţei, consultării şi mentoratului pe care am putut să le oferim tinerilor şi adolescenţilor şi, în special, cred că am putut să facem o schimbare la nivelul capacităţii profesionale a romilor din Sighişoara, prin cursurile de calificare pe care le-am făcut şi prin activităţile de antreprenoriat pe care le-am desfăşurat”, explică Florin Moisa, într-un comunicat de presă.

Partenerii implicaţi în proiectul de faţă sunt Municipiul Sighişoara, Fundaţia „Veritas” din Sighişoara şi Şcoala Gimnazială „Miron Neagu” din Sighişoara.

Proiectul strategic „Mainstream Sighişoara – investiţie europeană pentru incluziunea socială” a beneficiat de o finanţare totală de 12.635.894,86 de lei, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4 – Incluziunea socială şi combaterea sărăciei.

Rezultatele colectate pe durata implementării, sub formă de recomandări, vor fi însuşite de Consiliul local şi cuprinse în viitoarea Strategie Locală Antidiscriminare, ca parte a Strategiei de Dezvoltare Locală a Municipiului.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință