Connect with us

Eveniment

Mureş: Peste 600 de participanţi din partea tuturor etniilor din România, la Festivalul ”ProEtnica”

Directorul Asociaţiei Centrul Educaţional pentru Tineret Sighişoara (ibz), Volker Reiter, a declarat că la cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Intercultural „ProEtnica” de la Sighişoara, programată în perioada 21 – 25 august, participă peste 600 de reprezentanţi ai tuturor etniilor din România, plus minoritatea sorabilor din Germania.

„Vom avea peste 600 de participanţi din partea tuturor etniilor din România, am finalizat programul, e un program foarte, foarte bogat. Mai avem o secţiune nouă în acest an, o latură care în anii trecuţi nu a fost aşa accentuată, este literatura minorităţilor sau a scriitorilor care scriu despre minorităţi. Aşadar, am înfiinţat un salon literar, în care scriitori ai minorităţilor naţionale, precum şi scriitori care scriu despre minorităţi îşi prezintă operele, organizează dezbateri, lecturi, prezentări, expoziţii, lansări de carte”, a declarat Volker Reiter.

Potrivit directorului Asociaţiei Centrul Educaţional pentru Tineret Sighişoara (ibz), programul artistic cuprinde momente de dans şi muzică tradiţionale, susţinute de peste 50 de ansambluri ale minorităţilor naţionale,  care vor evolua pe scena amplasată în Piaţa Cetăţii, iar în Cetatea Medievală vor fi amplasate standuri ale meşteşugarilor, cât şi standuri de prezentare ale minorităţilor naţionale.

Volker Reiter a precizat că ProEtnica mai cuprinde şi o serie de secţiuni tradiţionale precum „Agora dialogului intercultural”, constând în prelegeri, mese rotunde, simpozioane, de asemenea va avea şi teatru, expoziţii comune de artă cu lucrări ale artiştilor contemporani din rândul minorităţilor naţionale.

Una dintre serile ProEtnica 2019, cea de joi, 22 august, va fi o seară grecească care se va încheia cu un recital susţinut de Ionuţ Galani, iar sâmbătă vor concerta Bucharest Klezmer Band împreună cu Maia Morgenstern.

Proiectul ProEtnica este materializat de Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) Sighişoara, împreună cu Organizaţiile  Minorităţilor Naţionale, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Consiliul Judeţean Mureş în calitate de parteneri cu aport financiar, precum şi de către Guvernul României prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în calitate de finanţator.

De asemenea, proiectul se bucură de sprijinul Ambasadei Germaniei în România, Ministerul pentru Ştiinţă, Cercetare şi Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania, Institutului Cultural Român, Municipiului Sighişoara, FUEN (Uniunea Federativă a Naţionalităţilor Europene), Institutului pentru Relaţii externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart), Asociaţiei Divers şi PEN România.

Volker Reiter a precizat că proiectul ProEtnica urmăreşte consolidarea păcii interetnice într-o societate pluralistă şi democratică, prin promovarea dialogului intercultural şi interacţiunea artistică pe plan european.

Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret şi Festivalul Intercultural ProEtnica Sighişoara sunt parteneri în alte două proiecte culturale, ‘Interkultural 2019’, organizat de Institutul pentru Relaţii externe din Stuttgart (ifa Stuttgart), în perioada 18 – 23 august 2019 şi Academia Interculturală de vară ‘ProEtnica’, al Asociaţiei Divers, în perioada 19 – 26 august 2019. 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință