Connect with us

La zi

Mureş: Acţiune de promovare a limbii romani în rândul copiilor de etnie romă

Preşedintele Asociaţiei Divers, Maria Korek, a declarat miercuri, că elevii de la Şcoala Gimnazială „Sfântu Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureş au participat la o acţiune de promovare a limbii rromani menită să crească stima de sine a copiilor de etnie romă, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Ziua Limbii Rromani”, la împlinirea a 27 de ani de la lansarea în premieră naţională, la Târgu Mureş, a primului dicţionar de limba rromani.

„Organizatorii – Asociaţia Divers, Şcoala Gimnazială ‘Sfântu Gheorghe’ şi Primăria Sângeorgiu de Mureş – şi-au propus să promoveze limba rromani în rândul copiilor de etnie romă cu scopul creşterii stimei de sine. În cadrul activităţii un grup de copii care învaţă limba rromani au prezentat poezii şi cântece în limba rromani, respectiv au participat la un joc-concurs de interpretare text în limba rromani. La eveniment au participat membri ai familiilor copiilor şi cadre didactice şi experţi implicaţi în proiect. Activitatea s-a derulat în cadrul proiectului ‘O şansă pentru fiecare în Sângeorgiu de Mureş’, ID101818, proiect finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene”, a arătat Maria Korek.

Preşedintele Asociaţiei Divers a arătat că activitatea a fost organizată în cadrul Proiectului ‘O şansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureş’, finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, cu un buget total de 15.119.838,62 lei din care 12.851.854,33 lei provin din Fondul Uniunii Europene, 2.117.854,63 lei din bugetul naţional, iar 150.554,66 lei reprezintă cofinanţarea Primăriei Sîngeorgiu de Mureş.

Promovarea limbii rromani în rândul copiilor de etnie romă nu este doar o acţiune singulară, întrucât de la începutul implementării proiectului ‘O şansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureş’, din septembrie 2017 ( şi va dura până în august 2020) au fost organizate diferite acţiuni pentru conştientizarea situaţiei de marginalizare în care se regăseşte această comunitate, punându-se însă accent şi pe promovarea culturii acestei etnii.

Potrivit Mariei Korek, promovarea limbii rrome este o preocupare constantă a organizaţiilor neguvernamentale cu care colaborează şi că una dintre acţiunile concrete a fost înfiinţarea unui curs online de învăţare a limbii romani, în anul 2012, în premieră în România, prin Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă (CISPER) din Târgu Mureş, care se derulează cu succes şi astăzi.

Cursul a fost conceput de renumitul lingvist prof. dr. Gheorghe Sarău, poate fi parcurs într-o formă autodidactă, online, are 15 module, un dicţionar de bază şi exerciţii care se bazează mai mult pe însuşirea cuvintelor de bază, mai puţin pe gramatică.

În plus, a spus Maria Korek, Asociaţia Divers, în colaborare cu Fundaţia Transilvană Alpha, a mai organizat un curs pentru învăţarea limbii rromani într-un program finanţat din fonduri norvegiene, ‘Succes şi Independenţă’, la care au participat 60 de persoane, între care şi numeroase cadre didactice.

„Promovarea limbii rromani la Târgu Mureş nu este întâmplătoare pentru că, aşa cum a arătat şi profesor doctor Gheorghe Sarău, de Ziua Limbii Rromani, învăţarea acestei limbi a pornit de aici. Domnul profesor spunea că, la data de 10 iunie 1992, în Holul Palatului Culturii din Târgu Mureş, la iniţiativa activistului rom Cristian Eparu şi în prezenţa autorului Gheorghe Sarău, se lansa primul dicţionar rrom din România, ‘Mic dicţionar rrom – român’ (Bucureşti, Editura Kriterion, 1992). Primul manual de limba rromani, elaborat în 1991 de către Gheorghe Sarău şi publicat de Editura Didactică şi Pedagogică, în 1994, a fost utilizat de elevii romi, viitori învăţători pregătiţi între 1990-1995/ 1996/ 1997 la liceele pedagogice din Bucureşti, Bacău, Târgu Mureş şi Slatina”, a afirmat Maria Korek.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință