Connect with us

La zi

Muraru: Primarul Constanţei m-a asigurat de începerea procedurii de schimbare a numelui Străzii Ion Antonescu

Deputatul PNL Alexandru Muraru, consilier onorific al premierului şi reprezentant special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei, a informat joi că primarul şi prefectul de Constanţa l-au asigurat de punerea în mişcare „cu celeritate” a procedurii de schimbare a numelui Străzii Ion Antonescu din municipiu.

„Am luat act de materialele din mass-media care atrăgeau atenţia asupra încălcării legislaţiei în vigoare cu privire la menţinerea denumirii unor străzi din mai multe localităţi ale României, care promovează persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii. În acelaşi timp, polemica privind redenumirea străzii din municipiul Constanţa ne arată că e nevoie permanentă de implicare, de monitorizare şi de acţiune! Am avut în aceste zile discuţii cu toţi factorii implicaţi, autorităţi locale şi centrale, inclusiv reprezentanţi diplomatici în ceea ce priveşte urgentarea şi demararea imediată a schimbarea denumirii străzii. Atât primarul municipiului Constanţa, domnul Virgil Chiţac, cât şi prefectul judeţului, domnul Silviu-Iulian Coşa (care are în coordonare comisia care avizează schimbarea denumirilor de străzi) m-au asigurat de punerea în mişcare cu celeritate a procedurii de schimbare a numelui respectivei străzi. Fac precizarea că niciun alt motiv birocratic nu va sta în picioare pentru a întârzia o decizie administrativă în acest sens”, a precizat Muraru, printr-un comunicat de presă.

El a amintit că, potrivit articolului 9 al Legii nr. 217/23 iulie 2015, se interzice menţinerea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice.

„Denumirea străzii din municipiul Constanţa a fost dată în trecut şi menţinută inclusiv după anul 2002, când legislaţia a interzis acest lucru, ceea ce demonstrează încălcarea repetată şi continuă a legii de către toate administraţiile de până în prezent în materia cultului sau acţiunilor care promovează persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii. (…) Schimbarea denumirilor unor străzi care încalcă legislaţia în vigoare nu este negociabilă! Sunt la curent cu identificarea unor cazuri similare, în alte localităţi, şi monitorizez permanent situaţia, alături de alte instituţii implicate, astfel încât legislaţia să fie aplicată cu celeritate. Voi monitoriza şi sprijini autorităţile locale în a schimba rapid denumirile unor străzi care poartă numele unor persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii”, a transmis Alexandru Muraru.

Într-un comunicat de presă transmis pe 16 februarie, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” dezaproba reacţia primarului municipiului Constanţa referitor la schimbarea denumirii Străzii Mareşal Ion Antonescu din oraş.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință