Guvernul a decis că, în situaţiile de urgenţă care pun în pericol iminent viaţa, copiii şi tinerii cu vârsta de până la 18 ani pot fi trataţi de medicii din specialităţile similare celor pediatrice corespunzătoare patologiei acestora, dacă serviciile medicale nu pot fi acordate de medici din specialităţi pediatrice şi aceştia nu pot fi transferaţi în timp util.
Potrivit unui comunicat al Executivului, ordonanţa de urgenţă aprobată în acest sens modifică OUG nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală, OUG nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny” şi a unor acte normative.
Ordonanţa include o serie de modificări aprobate de Guvern la propunerea Ministerului Sănătăţii în sensul creşterii accesului la servicii medicale de urgenţă pentru copii şi tineri, precum şi pentru tineri pacienţi cu boli rare, precizează sursa citată.
„Astfel, în situaţii de urgenţă care pun în pericol iminent viaţa, dacă serviciile medicale nu pot fi acordate de medici din specialităţi pediatrice şi pacientul cu vârsta de până la 18 ani nu poate fi transferat în timp util, copiii şi tinerii pot fi trataţi de medicii din specialităţile similare celor pediatrice corespunzătoare patologiei acestora”, arată Guvernul.
O altă modificare adusă Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prin acest act normativ include clarificări menite să asigure tratamentul tinerilor cu boli rare.
„Aceşti tineri pacienţi cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani pot beneficia de servicii medicale în specialităţile medicale pediatrice, pentru asigurarea continuităţii tratamentului”, precizează Guvernul.
De asemenea, actul normativ aprobat se referă şi la gestionarea Programului naţional de dezvoltare locală şi a Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.
Astfel, „monitorizarea utilizării fondurilor alocate de la bugetul de stat se realizează de MDLPA împreună cu reprezentanţi cu atribuţii de control din aparatul propriu al Inspectoratului de Stat în Construcţii”, se prevede în ordonanţa adoptată.
Aceştia vor trebui să verifice conformitatea situaţiei reale din teren privind stadiul fizic al lucrărilor executate cu datele transmise prin solicitări şi documente de către beneficiar.
Conform Executivului, prin normele metodologice aferente celor două programe se va stabili modalitatea de aplicare a modificărilor operate asupra actelor normative primare.
„Programul naţional de dezvoltare locală şi cel de investiţii „Anghel Saligny” sunt două dintre pârghiile naţionale de susţinere a proiectelor în comunităţile locale. Peste 17.000 de investiţii privind accesul la apă curentă, canalizare, gaze, reabilitare, extindere şi modernizare a infrastructurii au fost sau sunt finanţate prin aceste două programe”, precizează Guvernul.