Connect with us

Social

MMSS: Formula pentru salariul minim brut pe ţară va ţine cont de puterea de cumpărare şi de productivitatea muncii

Formula ce va fi stabilită pentru salariul minim brut pe ţară garantat în plată va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).

Potrivit unui comunicat, MMSS a organizat, marţi, consultări cu partenerii sociali din sindicatele şi patronatele reprezentative pentru elaborarea proiectului de act normativ privind transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Europene privind stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

„Formula care va fi stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii. Directiva 2041/2022 urmează să fie transpusă în România în acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabileşte că fiecare stat va avea nivelul venitului minim în funcţie de condiţiile sociale, economice şi de evoluţia indicatorilor economici”, precizează MMSS.

Într-o analiză publicată marţi, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS) atrag atenţia că aproximativ 15% din salariaţii cu contracte de muncă, cu timp complet, au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe ţară.

Câştigul salarial mediu brut pe economie, în luna februarie 2024, a fost de 7.990 lei. În aceeaşi perioadă, 60% din câştigurile salariale brute pentru contracte de muncă cu timp complet s-au situat sub câştigul salarial mediu brut pe ţară.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință