Connect with us

Social

MIPE: Platforma naţională de bune practici pentru romi este concepută pentru a înlesni comunicarea

Proiectul „Platforma naţională de bune practici pentru romi – etapa II” lansat marţi reprezintă continuarea grantului încheiat în noiembrie 2020

Proiectul ‘Platforma naţională de bune practici pentru romi – etapa II’ lansat marţi reprezintă continuarea grantului încheiat în noiembrie 2020, în care a fost realizată o platformă de comunicare şi schimb de bune practici şi exemple de intervenţie în domeniile ce ţin de incluziunea romilor, a afirmat marţi Corina Atanasiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

„Proiectul pe care îl lansăm astăzi reprezintă continuarea grantului anterior, încheiat în noiembrie anul trecut, în care a fost realizată o platformă de comunicare şi schimb de bune practici şi exemple de intervenţie în domeniile ce ţin de incluziunea romilor. Această platformă a fost concepută pentru a înlesni comunicarea între reprezentanţii tuturor administraţiilor publice. Această platformă, pe de o parte, a fost concepută pentru a înlesni comunicarea între reprezentanţii autorităţilor centrale, deconcentratelor şi autorităţilor locale cu reprezentanţi ai comunităţilor cu populaţie romă şi ai societăţii civile, implicată în procesul de incluziune”, a menţionat Corina Atanasiu, secretar de stat în cadrul MIPE şi coordonatorul Punctului Naţional de Contact pentru Romi, în cadrul videoconferinţei cu ocazia lansării proiectului.

Aceasta a subliniat că, în ciuda condiţiilor speciale impuse de extinderea pandemiei cu coronavirus, s-a reuşit în cadrul proiectului realizarea unor ateliere la nivel regional „ca exerciţii de comunicare directă.”

„Aceste ateliere au relevat o seamă de probleme cu care se confruntă comunităţile marginalizate şi au provocat identificarea de soluţii specifice de soluţionare a acestora, adecvată condiţiilor specifice din comunităţi, dar şi diferitelor niveluri de decizie şi intervenţie. Rezultatele acestei prime etape ne-au condus la o seamă de concluzii ce se vor constitui în sistemul de referinţă al activităţilor din cel de al cel de al doilea proiect, în principal privind extinderea reformei, diversificarea beneficiarilor şi a subiectelor abordate. În plus, urmează să analizăm posibilităţile tehnice de conectare a platformei noastre cu platformele similare din alte state membre, astfel încât să putem extinde nivelul schimbului de experienţe pozitive, dar şi cele negative cu alte comunităţi de romi din Europa”, a mai spus Corina Atanasiu.

Potrivit acesteia, toate cererile de rambursare de către comisie din următoarea etapă de finanţare europeană 2021-2027 trebuie să fie însoţite de un raport, în timp real, privind stadiul de implementare al strategiei de incluziune a romilor, iar neîndeplinirea acestei condiţii poate conduce la suspendarea rambursărilor pentru intervenţiile de incluziune socială.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin Punctul Naţional de Contact pentru Romi (PNCR) a organizat marţi o videoconferinţă cu prilejul lansării proiectului ‘Platforma naţională de bune practici pentru romi – etapa II’.

Proiectul este cofinanţat de Comisia Europeană, Direcţia Generală Justiţie şi Consumatori prin Programul pentru Drepturi, Egalitate şi Cetăţenie.

Proiectul va sprijini în continuare demersurile Punctul Naţional de Contact pentru Romi în contextul eforturilor naţionale de îmbunătăţire a situaţiei cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome. Concret, proiectul va finanţa îmbunătăţirea platformei de comunicare online pentru a facilita dialogul între autorităţile naţionale şi comunităţile cu romi, precum şi între PNCR din România şi PNCR din alte State Membre, asigurând astfel creşterea nivelului de participare a cetăţenilor de etnie romă în proiectarea politicilor publice. Valoarea proiectului este de aproximativ 136.000 euro.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință