Social

MIPE: Comisia Europeană a aprobat două noi programe regionale al României pentru 2021-2027: PR Sud-Est şi Nord-Est

MIPE a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru două noi Programe Regionale aferente perioadei de programare 2021-2027

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru două noi Programe Regionale aferente perioadei de programare 2021-2027, Programul Regional Sud-Est şi Programul Regional Nord-Est.

Potrivit unui comunicat al MIPE, în acest moment, şase Programe Regionale sunt aprobate de Executivul european, după ce PR Vest, PR Sud-Muntenia, PR Nord-Vest şi PR Sud-Vest Oltenia au fost aprobate zilele trecute.

Cele opt Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 au fost elaborate în aşa fel încât să fie permis transferul de competenţe administrative şi financiare de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul administraţiei publice din unităţile administrativ-teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora.

„În acest moment, şase din cele opt Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 sunt aprobate şi, cu puţin noroc, până la finalul lui noiembrie vom definitiva harta descentralizării fondurilor europene. Sunt zone în care rigidităţile de pe piaţă muncii, mediul de afaceri insuficient dezvoltat, reducerea populaţiei, tinerilor şi absolvenţilor de învăţământ superior limitează perspectivele de creştere şi dezvoltare. Răspunsul va consta în politici şi investiţii diferenţiate în funcţie de tipul de teritoriu pentru creşterea competitivităţii, prin punerea în aplicare, de către autorităţile locale, a unor strategii care să genereze creştere economică şi îmbunătăţirea calităţii actului de guvernare”, a transmis ministrul de resort, Marcel Boloş.

Programul Regional Sud-Est beneficiază de o alocare totală de 1,489 miliarde de euro şi susţine, prin priorităţi de finanţare specifice, transformarea regiunii într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare şi întreprinderi dinamice (alocare totală 363,18 milioane euro), cu localităţi prietenoase cu mediul şi mai rezilientă la riscuri (alocare totală 360,36 milioane euro), cu emisii de carbon reduse (alocare totală 200,37 milioane euro) şi accesibilă (alocare totală 236,03 milioane euro), o regiune educată (alocare totală 88,99 milioane euro) şi atractivă (alocare totală 177,04 milioane euro). Pentru intervenţiile dedicate asistenţei tehnice este prevăzută o alocare financiară totală de 62,76 milioane euro.

Programul Regional Nord-Est beneficiază de o alocare totală de 1,759 miliarde de euro şi susţine, prin priorităţi de finanţare specifice, transformarea regiunii într-o regiune mai competitivă şi mai inovativă (alocare de 420,07 milioane euro), mai digitalizată (101,11 milioane euro), o regiune durabilă şi mai prietenoasă cu mediul (alocare totală 391,98 milioane euro), cu o mobilitate urbană mai durabilă (alocare totală 277,31 milioane euro), mai accesibilă (alocare totală 182,16 milioane euro), o regiune educată (alocare totală 192,10 milioane euro) şi mai atractivă (alocare totală 120,41 milioane euro). Pentru intervenţiile dedicate asistenţei tehnice este prevăzută o alocare financiară de 74,23 milioane euro.

Recent, a avut loc evenimentul de semnare a Acordului de Parteneriat între Guvernul României şi Comisia Europeană, documentul strategic care acoperă fondurile Politicii de Coeziune şi cel al Politicii Maritime şi Pescuit pentru perioada de Programare 2021 – 2027, se spune în comunicat.

Astfel, în al treilea exerciţiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, se vor implementa 16 Programe, prin care României îi vor fi alocate peste 31 de miliarde de euro.

Primul Program aprobat de Executivul european din Politica de coeziune 2021-2027 a fost Programul Asistenţă Tehnică, la 23 august, cu o alocare de 0,96 miliarde de euro.

„În continuare, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are drept obiectiv finalizarea procesului de negociere formală şi aprobare a tuturor programelor aferente perioadei 2021-2027 până la sfârşitul anului în curs”, precizează instituţia.

La finele lunii iunie, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care completează cadrul legal necesar exercitării de către Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) a atribuţiilor care derivă din îndeplinirea calităţii de autoritate de management (AM) în domeniul dezvoltării regionale precum şi în domeniul prevenirii, constatării şi sancţionării neregulilor.

Actul normativ are în vedere ca ADR să fie de deplin funcţionale în cel mai scurt timp, pentru a evita eventuale întârzieri în demararea implementării programelor regionale şi, totodată, riscul de dezangajare a fondurilor externe nerambursabile cu această destinaţie.

Prin soluţiile legislative prevăzute, ordonanţa permite ca deciziile luate de către ADR în procesul de gestionare şi control al programelor regionale să aibă forţă juridică obligatorie pentru solicitanţi, beneficiari sau alte entităţi cu care intră în raporturi juridice în exercitarea funcţiilor.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version