Connect with us

Social News

MIPE: Aproape 2 milioane de români vor fi conectaţi la sfârşitul acestui an la reţeaua de apă şi canalizare prin POIM 2014-2020

Aproape 2 milioane de români vor fi conectaţi la sfârşitul acestui an la reţeaua de apă şi canalizare

Aproape 2 milioane de români vor fi conectaţi la sfârşitul acestui an la reţeaua de apă şi canalizare prin proiectele de infrastructură selectate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, potrivit Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

În perioada de programare 2014-2020, prin POIM au fost semnate 108 contracte de finanţare în sectorul de apă şi apă uzată din România cu o valoare totală eligibilă de 33,6 miliarde lei (6,79 miliarde euro), din care 19 contracte în valoare totală eligibilă de 437,15 milioane lei (88,32 milioane euro) sunt finalizate.

Dintre cele 108 proiecte, 43 sunt de proiecte asistenţă tehnică în valoare totală eligibilă de 531,95 milioane lei (107,48 milioane euro) şi 65 reprezintă proiecte de investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată. Acestea din urmă însumează 33,07 miliarde lei (6,68 miliarde euro) valoare totală eligibilă, investiţiile contribuind la creşterea nivelului de trai a locuitorilor din România prin asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apă de calitate şi la creşterea nivelului colectării şi epurării apelor uzate.

Deşi procentul populaţiei cu acces la facilităţi de alimentare cu apă, canalizare şi staţii de epurare conforme a crescut semnificativ în ultimii ani, nevoia de investiţii pentru conservarea resurselor de apă prin îmbunătăţirea soluţiilor de tratare, reducerea pierderilor tehnologice legate de procesul de tratare şi reducerea pierderilor de pe reţelele de transport şi distribuţie prin optimizarea acestora, pentru conectarea populaţiei la sisteme de alimentare cu apă conforme, precum şi pentru asigurarea de sisteme de colectare şi epurare a apelor uzate din aglomerările rămase este încă mare. Investiţiile sunt necesare totodată şi pentru atingerea sau menţinerea stării bune a corpurilor de apă, afirmă MIPE.

„Proiectele prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POSM), Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi Programul Naţional Dezvoltare Rurală (PNDR) au adus un progres semnificativ pentru în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor, dar 20% din populaţia încă nu este deservită de sistemul public de alimentare cu apă. În acest sens, una dintre priorităţile Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027, aprobat la finele anului 2022 de Comisia Europenă, este continuarea procesului de conectare a României la reţeaua de apă”, se precizează în document.

În acest sens, un total de 2,9 miliarde euro este dedicat sectorului de apă şi apă uzată. Investiţiile vor consta atât în cadrul unor proiecte noi, cât şi în continuarea investiţiilor POIM şi consolidarea capacităţii actorilor implicaţi în sector. Astfel, prin prioritatea 1 a programului, vor fi finanţate, din FEDR şi FC, investiţii în sectorul apei şi apei uzate având ca obiectiv specific promovarea accesului la apă şi a gestionării durabile a apelor.

Printre priorităţile Programului Dezvoltare Durabilă se numără: construirea, reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă potabilă noi/existente (captare şi aducţiune, staţii de tratare, măsuri legate de eficienţă, reţele de transport şi distribuţie a apei destinate consumului uman în aşezări care au cel puţin 50 locuitori/ sau distribuţie de cel puţin 1.000 m3 apă/zi); construirea, reabilitarea şi extinderea reţelelor de canalizare noi/existente şi construirea/reabilitarea/modernizare a staţiilor de epurare a apelor uzate care asigură colectarea şi epurarea încărcării organice biodegradabile în aglomerări mai mari de 2.000 locuitori (prioritate având aglomerările peste 10.000 locuitori), inclusiv soluţii pentru un management adecvat pentru tratarea nămolurilor rezultat în cadrul procesului de epurare a apelor uzate.

Dincolo de acestea, până în prezent, în baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 109 din 13 iulie 2022 privind unele măsuri pentru proiectele de infrastructură de apă şi apă uzată finanţate din fonduri europene şi pentru modificarea unor acte normative, au fost semnate patru contracte de finanţare pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Caras-Severin, Galaţi (Matca), Prahova şi Hunedoara însumând 4,96 miliarde lei, respectiv 1 miliard euro, mai spune MIPE.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință