Sanatate
Ministrul Sănătăţii sfătuieşte populaţia să se vaccineze antigripal. Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că în perioada următoare se aşteaptă să crească incidenţa infecţiilor respiratorii, menţionând totodată că în următoarele săptămâni populaţia se poate încă vaccina.
„Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această săptămână numărul s-a dublat. Sunt în jur de 90.000 de cazuri de viroze, dar încă ne aflăm sub media ultimilor cinci ani şi sub ceea ce s-a înregistrat anul trecut, în acelaşi interval de timp, când au fost peste 100.000 de cazuri. Observăm, pe de o parte, o creştere a numărului de cazuri de gripă diagnosticată clinic. De la circa 4.500, am ajuns la peste 5.000 de cazuri în această săptămână, la nivel naţional”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.
Conform declaraţiilor sale, în următoarele săptămâni se mai poate face vaccinarea antigripală.
„Numărul cazurilor de gripă încă nu este aşa de mare. Având în vedere că 10-14 zile este perioada necesară pentru obţinerea imunităţii după vaccinare, se poate continua vaccinarea în această perioadă. Vaccinul este disponibil, prin recomandare la medicul de familie, şi este gratuit pentru copii şi adolescenţi, pentru femeile gravide, persoanele cu vârstă de peste 65 de ani, şi pentru cei care au boli cronice. Recomandăm în continuare vaccinarea”, a afirmat Alexandru Rafila.
„Observăm ce se întâmplă în alte ţări europene şi Marea Britanie, unde, de exemplu, spitalele sunt supraaglomerate, sunt sufocate de numărul mare de pacienţi. Nu putem aştepta ca acest lucru să se întâmple şi la noi”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
El a explicat că şi în România a început pregătirea pe trei paliere a sistemului de sănătate pentru a face faţă solicitărilor venite din partea pacienţilor cu viroze şi gripe.
Primul palier vizează asistenţa medicală din spitale, al doilea vizează serviciile ambulatorii de specialitate, iar al treilea este reprezentat de medicina de familie.
„Încercăm să pregătim sistemul de sănătate pe trei paliere. În primul rând, asistenţa medicală spitalicească, care să permită organizare internă a spitalelor, care să preia pacienţii care au viroze respiratorii. Nu se ne rezumăm la spitalele sau secţiile de boli infecţioase. Gândiţi-vă că în pandemie una dintre principale cauze de mortalitate excesivă a fost legată de limitarea accesului la servicii medicale, altele decât cele de boli infecţioase. Fiecare spital trebuie să se organizeze astfel încât să trateze pacienţii specific pentru fiecare tip de patologie: de boli interne, chirurgicală sau alte tipuri de patologii. Pacienţii, chiar dacă au anumite viroze respiratorii, trebuie trataţi în saloane separate. Acesta e un proces pe care spitale trebuie să-l înceapă”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Acesta a precizat că al doilea element important vizează redeschiderea centrelor de evaluare din timpul pandemiei COVID-19.
„Adică servicii ambulatorii de specialitate care permit investigaţii inclusiv de radiologie, încât pacienţii care vin direct de la medicul de familie să nu trebuiască să meargă să blocheze, de exemplu, Unităţile de Primiri Urgenţe, să aştepte ore întregi, să poată să fie preluaţi într-un serviciu ambulatoriu care permite investigarea lor şi primirea unui tratament adecvat. Sigur, aceia care au nevoie în urma evaluării de asistenţă medicală de internare nu se pune problema că nu vor primi asistenţa medicală corespunzătoare”, a explicat ministrul Rafila.
Al treilea palier pe care ministrul Rafila vrea ca instituţiile din subordine să acţioneze vizează medicina de familie.
„Mai exact centrele de permanenţă. Direcţiile de Sănătate Publică vor verifica fiecare judeţ modul de funcţionare a acestor centre. Dacă sunt de permanenţă trebuie să asigure servicii medicale permanent, nu doar întâmplător, încât să fim siguri că oamenii, indiferent de ora la care au nevoie de un serviciu medical îl pot obţine fie într-un centru de permanenţă, fie într-un centru de evaluare, fie la unitatea medicală spitalicească”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Totodată, acesta a afirmat că sunt evaluate stocurile de antivirale administrate doar în cazurile cu gripă.
„Fac un apel atât la populaţie, cât şi la medici, să nu prescrie, şi să nu ia medicamentul, care se dă doar în gripă sau pentru o viroză banală. El, ca orice medicament antiviral, are anumite contraindicaţii, are un grad de toxicitate, şi atunci trebuie să-l folosim exclusiv în cazul gripei”, a subliniat Alexandru Rafila.
El a atras atenţia că desfăşurarea activităţii şcolare trebuie continuată cât mai aproape de normal, menţionând în acest sens importanţa triajului epidemiologic şi informarea părinţilor.
„Un copil răcit ar trebui să fie izolat la domiciliu, să primească tratament simptomatic, eventual îl vede şi medicul de familie. Nu trebuie dus în colectivitate. Dacă la şcoală ajung copii răciţi care au viroze respiratorii, atunci triajul epidemiologic de la şcoală este esenţial pentru ca aceste infecţii să nu se răspândească în colectivitate”, a exemplificat ministrul Rafila.
Ministrul Sănătăţii a opinat, de asemenea, că „închiderea prelungită a şcolilor într-o anumită perioadă din prima parte a pandemiei în România a fost exagerată şi trebuie să fie o măsură excepţională”.
„Nu trebuie să fie o măsură de rutină încetarea activităţii şcolare. Are efecte nefavorabile şi asupra educaţiei, şi asupra dezvoltării copilului, şi asupra societăţii în general. Nu suntem promotorii unei astfel de politici sanitare. Dimpotrivă, şcolile trebuie să-şi continue activitatea, sigur, cu măsurile de profilaxie tradiţionale, care încep cu spălatul pe mâini, cu igiena tusei, cu izolarea persoanelor care sunt infectate la domiciliu, ca şi activitate curentă”, a mai declarat ministrul Alexandru Rafila.
Un număr de 90.877 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) au fost raportate în săptămâna 6 -12 ianuarie, fiind comunicate cinci noi decese cu virus gripal, a informat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Astfel, numărul persoanelor care au murit în acest sezon rece din cauza gripei a ajuns la 9.
„În săptămâna 6 – 12 ianuarie au fost raportate 90.877 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 11,5% mai puţine cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (102.640) şi cu 103,9% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (44.554). Variaţia în minus faţă de media calculată de 101.887 a cazurilor din 5 sezoane anterioare (fără sezoanele pandemice) a fost de 10,8%”, a mai precizat INSP.

-
Educatie2 săptămâni ago
Locuri pentru candidaţii romi la şcolile de subofițeri ale Ministerului Afacerilor Interne
-
Asul de trefla2 săptămâni ago
De ce rom și nu țigan?
-
La zi2 săptămâni ago
Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paşti
-
Asul de trefla2 săptămâni ago
Anuța Brânzan, supravieţuitoarea deportării din Transnistria