Connect with us

La zi

Ministrul Mediului: Nu există niciun pericol pentru populaţia din România, după atacul asupra centralei nucleare din Zaporijie

Autorităţile din România nu detectează radioactivitate crescută, după ce forţele ruse au tras asupra centralei nucleare din Zaporijie din sud-estul Ucrainei

Autorităţile din România nu detectează radioactivitate crescută, după ce forţele ruse au tras asupra centralei nucleare din Zaporijie din sud-estul Ucrainei, a anunţat, vineri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, subliniind că nu există niciun pericol pentru populaţia din România.

„În prezent, autorităţile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiaţii după ce centrala nucleară din Zaporijie din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forţele armate ruse. Nu există niciun pericol pentru populaţia din România”, a scris, pe Facebook, Barna Taczos.

El a precizat că Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – ANPM, care funcţionează în subordinea Ministerului Mediului, măsoară radioactivitatea 24/24, iar în următoarea perioadă Agenţia va oferi informare în timp real asupra nivelurilor de radiaţii.

Un incendiu a izbucnit vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe în contul său Telegram, informează EFE şi Reuters.

„Ameninţare la adresa securităţii mondiale! Ca urmare a bombardării inamice continue a clădirilor şi unităţilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporijie este în flăcări”, a scris el.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut vineri încetarea utilizării forţei la centrala nucleară Energodar din Zaporijie, cea mai mare din Europa, lovită de bombardamentele forţelor ruse, avertizând că lovirea unui reactor reprezintă un pericol grav, transmite AFP.

AIEA „face apel la încetarea utilizării forţei şi avertizează asupra unui pericol grav dacă reactoarele sunt afectate”, a scris organizaţia pe Twitter, adăugând că directorul general Rafael Mariano Grossi este în contact cu autorităţile ucrainene şi cu operatorul centralei pentru a evalua situaţia.

Agenţia cu sediul la Viena a confirmat informaţia furnizată de autorităţile ucrainene, conform căreia nu s-a detectat o modificare a nivelului radioactivităţii.

Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.

Precizarea ministerului vine în contextul discuţiilor din spaţiul public despre utilizarea iodurii de potasiu în cazul unui eventual incident nuclear.

„În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică”, se precizează într-un comunicat al ministerului.

Potrivit acestuia, SC Antibiotice SA asigură producerea de iodură de potasiu, care este stocată de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

„În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ”, a evidenţiat Ministerul Sănătăţii.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință