Social

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: În România, avem 1.188.000 de cazuri de oameni care sunt în pragul de extremă sărăcie

Aceştia sunt beneficiari ai pachetelor alimentare achiziţionate din fonduri europene

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că în România sunt 1.188.000 de cazuri de oameni care sunt în pragul de extremă sărăcie, aceştia fiind beneficiari ai pachetelor alimentare achiziţionate din fonduri europene.

„La nivel de România, avem 1.188.000 de cazuri, deci oameni care sunt în pragul de extremă sărăcie şi pe care criza i-a afectat nu numai din punctul de vedere al preţului la utilităţi şi la bunurile de consum, iar pentru ei acest pachet de alimente este binevenit, întrucât le compensează o parte din cheltuielile pe care le au pentru traiul zilnic”, a spus Boloş.

„Începând de astăzi, facem distribuţia celor 1.188.000 de pachete de alimentare pe care le avem pregătite pentru persoanele şi familiile care se află în situaţii de dificultate. Discutăm despre acele persoane şi familii care au venitul minim pe membru de familie sub venitul minim social garantat în plată, de cei care beneficiază de alocaţia pentru sprijin de familie, de persoanele care se află în situaţii de criză, sunt singure, sunt considerate vulnerabile din punctul de vedere al regulamentului Comisiei Europene, fiind tranşa a cincea care are acest pachet de alimente. (…) Valoarea pe care o avem pentru un pachet şi pe care am achitat-o este cu preţul ajustat de 190 lei. Dacă aceste alimente ar trebui cumpărate de la raft astăzi, ar trebui să plătească 260 de lei, deci iată ce înseamnă o achiziţie de alimente în regim centralizat. Am realizat această economie de cheltuială, dar şi sprijinul pentru industria alimentară pentru că tot ce aţi văzut aici, marea majoritate, cu excepţia orezului, sunt produse româneşti. Dacă ar fi să luăm în calcul impactul celor şase tranşe pe care le asigurăm, de pachete alimentare, discutăm de 32.000 de tone de făină, 28.000 de tone de făină de mălai, 28 de milioane de borcane de compot, deci una peste alta, pentru industria alimentară din România este un ajutor deosebit. Valoarea unei tranşe este de aproximativ 220 de milioane de lei şi avem această finanţare asigurată din Programul Operaţional Sprijin pentru Persoane Defavorizate”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Referindu-se la situaţiile în care produse oferite în tranşele anterioare au fost vândute de către beneficiari, Marcel Boloş a spus că în astfel de cazuri trebuie anunţate autorităţile, sancţiunile fiind dure.

„Dacă sunt astfel de situaţii în care totuşi noi le dăm pentru a le asigura traiul zilnic şi totuşi aceste produse fac obiectul comercializării, trebuie sesizat de îndată fie MIPE sau structurile de poliţie locală pentru că ordonanţa prevede sancţiuni dure pentru astfel de sit, mergând chiar până la excluderea din categoria beneficiarilor. Scopul acestei forme de sprijin este să îi ajutăm să treacă cu bine de această perioadă de criză”, a arătat ministrul.

Prim-ministrul Nicoale Ciucă a anunţat că miercuri va începe faza a cincea pentru Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, derulat prin fonduri europene, de care vor beneficia aproximativ 1.180.000 de persoane.

„Este vorba despre programul derulat prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pentru Programul Operaţional de Ajutorare a Persoanelor Dezavantajate. Practic, astăzi începe faza a cincea din şase. Este un program care a început în anul 2020 şi la fiecare şase luni persoanele dezavantajate – şi vorbim de 1 milion, aproximativ 1.180.000 de persoane care vor beneficia de aceste ajutoare – ajutoare care se derulează prin fonduri europene şi practic, în acest demers, doresc să subliniez efectele benefice pe care noi le folosim prin derularea fondurilor europene, pentru că vorbim de efecte directe, sigur, pentru persoanele la care ajung aceste ajutoare”, a declarat Nicolae Ciucă, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Premierul a evidenţiat, ca un efect benefic indirect al programului, faptul că produsele incluse în pachetele destinate persoanelor dezavantajate sunt româneşti.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version