Connect with us

Social News

Ministrul Finanţelor: Amenzi de 4 milioane de lei pentru cei care nu aplică preţuri corecte la alimentele de bază

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au aplicat amenzi de 4 milioane de lei în aceste zile în Bucureşti, pentru operatorii economici care nu aplică preţuri corecte la alimentele de bază, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

„Amenzi de 4 milioane de lei pentru cei care nu aplică preţuri corecte la alimentele de bază. Când Guvernul României a decis plafonarea marjelor de adaos comercial la alimentele esenţiale, am spus că este important ca efectele măsurii să apară pe tot lanţul, de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor. Tocmai de aceea am cerut atenţie maximă, pentru a asigura echitatea şi corectitudinea în mediul economic. Urmare a controalelor efectuate zilele acestea în Bucureşti de inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, au fost aplicate amenzi în valoare de 4 milioane de lei”, a scris pe Facebook ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, inspectorii au sancţionat un operator economic care activează în domeniul distribuţiei de legume-fructe, cu o amendă în valoare totală de 2 milioane de lei pentru depăşirea în mod repetat a cotei de adaos comercial prevăzută de ordonanţă. Este vorba despre un operator economic care este furnizor pentru marile lanţuri de magazine şi majoritatea hipermarketurilor, a precizat Boloş.

De asemenea, un alt distribuitor din Bucureşti a fost amendat cu 2 milioane de lei pentru nerespectarea cotei de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie al unor produse alimentare, cum ar fi fasole uscată, ulei etc.

„Reamintesc că măsura are ca obiectiv final ieftinirea preţului la produsele alimentare printr-o plafonare a marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% şi la nivel de vânzător final cu 20%. Decizia a venit pentru ca familiile de români să nu fie nevoite să plătească şi 80% mai mult la un produs esenţial, cum ar fi pâinea sau laptele. Scopul nostru este ca oamenii să găsească în magazine preţuri corecte. S-au văzut efectele: produse mai ieftine şi cu 50%. Ţin să subliniez însă că aceste reduceri de preţuri funcţionează pe termen scurt. Pe termen lung este nevoie de creşterea producţiei interne, pentru a determina cu adevărat o scădere a preţurilor. Continuăm să găsim soluţii şi să investim în industria alimentară, pentru ca noi să procesăm ceea ce producem”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunţat, săptămâna trecută, că până la finele lunii octombrie Ordonanţa de plafonare a adaosurilor va fi 100% prelungită, iar decizia de a introduce şi alte produse pe lista alimentelor de bază subvenţionate va fi luată cu procesatorii şi retailerii.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023. Actul normativ vizează limitarea, pentru o perioadă de trei luni, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință