Connect with us

Educatie

Ministrul Educaţiei: Masa în şcoli poate face diferenţa între decizia părinţilor de a trimite copiii la cursuri sau nu

Masa în şcoli poate face diferenţa, de multe ori, între decizia părinţilor de a-şi trimite copiii la cursuri sau nu, a declarat ministrul Educaţiei

Masa în şcoli poate face diferenţa, de multe ori, între decizia părinţilor de a-şi trimite copiii la cursuri sau nu, a declarat  ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

El a participat la o dezbatere, la Palatul Parlamentului, în cadrul căreia organizaţia World Vision a prezentat rezultatele unui studiu conform căruia unul din zece copii de la sate nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ. Totodată, doi din zece copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare.

„Masa în şcoli este cea care de multe ori poate face diferenţa, mai ales în mediul rural, între decizia părinţilor de a-şi trimite copiii la şcoală sau nu. (…) Lucrul acesta se corelează, din păcate, cu datele prezentate în Monitorul Educaţiei, conform căruia, în anul 2020, rata de părăsire timpurie a şcolii în România a fost de 15,6%, în condiţiile în care la nivel european a fost de 9,9%. Mai grav este că diferenţele sunt extrem de mari între urban şi rural. Sunt diferenţe care nu se mai întâlnesc în niciun alt stat european. În mediul rural, la nivelul anului 2020, cu o medie naţională foarte mare de 15,6%, rata de părăsire timpurie a şcolii a fost de 23%, iar în mediul urban de puţin peste 5%. La nivel european diferenţele sunt foarte mici, între 10 – 11%”, a explicat ministrul.

Cîmpeanu a menţionat că ministerul se concentrează pe susţinerea măsurilor integrate de reducere a abandonului şcolar. Astfel, în urma unei prime etape, au fost selectate 1.415 şcoli pentru o finanţare de până la 200.000 de euro, care include şi implementarea unui program de masă în şcoală. 80% dintre aceste şcoli se află în mediul rural.

Totodată, Ministerul Educaţiei propune implementarea programului naţional „Masă sănătoasă în şcoli”, care ar urma să beneficieze de o finanţare de un miliard de euro din fonduri naţionale şi externe rambursabile şi nerambursabile, derulându-se din toamna anului 2022 până în 2027.

Potrivit lui Cîmpeanu, prin Programul POEO este prevăzută o sumă de 212 milioane de euro pentru asigurarea mesei în şcoli.

„Chiar astăzi, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene transmite către Comisia Europeană această propunere din care cele 212 milioane de euro alocate pentru masa elevilor din învăţământul primar vor face parte din programul care va fi disponibil pentru România”, a precizat el.

În plus, un număr de 150 de şcoli pot beneficia de programul-pilot „Masă caldă” implementat începând din 2016. Cîmpeanu a afirmat însă că în cazul acestui program există blocaje la nivelul achiziţiilor şi se caută soluţii, astfel încât elevii să poată beneficia de iniţiativă.

Ministrul a mai atras atenţia asupra faptului că, începând din luna septembrie, elevii vor putea studia în cadrul disciplinei Educaţie pentru viaţă şi un modul referitor la alimentaţia sănătoasă.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință