Connect with us

Educatie

Ministrul Educaţiei: În noul an şcolar, examenele naţionale se vor desfăşura mai devreme, înainte de sfârşitul lunii iunie

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că examenele naţionale din noul an şcolar se vor desfăşura mai devreme, înainte de sfârşitul lunii iunie, precizând şi că a decis ca vizualizarea lucrărilor scrise la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat în 2025 să se facă înainte de depunerea contestaţiilor.

„Sunt o serie de noutăţi şi în ceea ce priveşte examenele naţionale pentru anul care tocmai începe. Probele scrise ale examenelor copiilor se desfăşoară mai devreme şi se vor finaliza înainte de sfârşitul lunii iunie, tocmai pentru a putea să ţinem cont de evoluţia spre niveluri extreme ale temperaturilor din timpul verii, care pot afecta randamentul candidaţilor. Pentru Bacalaureat am ţinut cont şi de solicitările de a identifica o soluţie funcţională care să permită încadrarea în termen a tuturor candidaţilor care merg spre învăţământ superior în ţară sau în afara ţării”, a precizat Deca, după şedinţa de guvern.

Ea s-a referit şi la faptul că elevii vor putea să-şi vadă lucrările de la examenele naţionale înainte de a face contestaţii.

„De asemenea, am decis ca vizualizarea lucrărilor scrise la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat 2025 să se facă înainte de depunerea contestaţiilor. Copiii îşi vor putea vedea lucrările înainte de a depune contestaţia, pentru a putea decide în consecinţă de cauză”, a adăugat Deca.

Ministrul a menţionat că simulările examenelor naţionale se vor desfăşura în luna martie 2025.

„De asemenea, o altă noutate este faptul că am stabilit pentru predictibilitate, înainte de a începe şcoala, datele simulărilor examenelor naţionale. Se vor desfăşura în luna martie a anului viitor, 17-19 martie – Evaluarea Naţională, 24-27 martie – Bacalaureat. Vom continua cu evaluarea digitalizată, care s-a dovedit a fi un succes – dacă preluăm feedback-ul celor implicaţi, atât al cadrelor didactice, cât şi al elevilor”, a mai spus Deca.

O şcoală din trei oferă copiilor o masă în noul an şcolar

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a mai precizat că o şcoală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului de şcoală începând cu noul an.

„În acest an şcolar, o şcoală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului şcolar. Am crescut succesiv numărul, de la 350 în 2022 la 450, apoi, din ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a Programului naţional „Masă sănătoasă”, la peste 1.200, iar din aprilie la peste 1.400″, a afirmat Deca, după şedinţa de guvern.

Ea a spus că la acestea se adăugă 800 de şcoli din Programul naţional de reducere a abandonului şcolar.

„În acest moment adăugăm şi cele 800 de şcoli în care copiii beneficiază de masă caldă prin Programul naţional de reducere a abandonului şcolar. Practic, acum, în total, avem peste 2.200 de şcoli beneficiare, ceea ce însumează aproximativ 650.000 de copii care primesc o masă la şcoală şi vom continua până când toate şcolile vor putea oferi o masă în timpul programului şcolar”, a mai spus Deca.

Toţi copiii încep luni şcoala în format fizic

Toţi copiii vor încep luni şcoala în format fizic, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, menţionând că este vorba de peste 3 milioane de elevi.

„Referitor la situaţia unităţilor de învăţământ la începutul anului şcolar, conform informaţiilor primite în videoconferinţă, toţi copiii încep luni şcoala în format fizic. Trebuie găsite soluţii pentru ca toţi copiii să meargă fizic la şcoală şi am făcut apel la autorităţile publice locale şi la inspectorate să colaboreze pentru a identifica soluţii de spaţii alternative”, a afirmat Deca, după şedinţa de guvern.

Ea a precizat că sunt peste 900 de unităţi de învăţământ relocate, dintre care peste 800 pentru reabilitare, modernizare sau construcţie de spaţii noi.

„Este un număr record de şcoli, pentru că, aşa cum ştiţi, prin intermediul fondurilor europene şi al investiţiilor din programe naţionale, schimbăm faţa şcolii peste tot. La începutul anului şcolar trecut aveam în jur de 500 de şcoli relocate din motive de reabilitare, modernizare sau construcţii, anul acesta avem cu 300 mai mult. În afară de acest motiv, în celelalte situaţii s-a impus relocarea din cauza spaţiului insuficient”, a explicat ministrul.

A menţionat, însă, că şi în aceste situaţii toţi copiii merg fizic la şcoală în spaţii identificate care pot susţine procesul educaţional. Ministrul a explicat că fiecare administraţie publică locală împreună cu conducerea şcolii şi cu inspectoratul au identificat spaţii alternative, spaţii în care să se poată desfăşura în bune condiţii activităţi educaţionale.

„Şi, în acest fel, fie la alte unităţi de învăţământ, fie în alte spaţii, copiii merg în fiecare zi la şcoală, urmând ca, atunci când lucrările vor fi finalizate, multe se vor finaliza chiar până la sfârşitul lunii decembrie, să revină în spaţiile principale ale şcolilor de care aparţin”, a adăugat Ligia Deca.

Ea a precizat că sunt 19 unităţi de învăţământ în care se va învăţa în trei schimburi.

„În ceea ce priveşte şcolile în trei schimburi, mai avem la nivel naţional 19 unităţi de învăţământ care funcţionează în trei schimburi, dintre care şapte ca urmare a lucrărilor de reabilitare, extindere, modernizare şi 12 din cauza spaţiului insuficient. Am transmis deja că este prioritar să nu mai avem şcoli în trei schimburi. Nu doar că nu mai este de dorit, dar de anul şcolar viitor, 2025-2026, este ilegal să mai avem şcoli care desfăşoară activitate în trei schimburi. De asemenea, o să evaluăm în viitorul apropiat, împreună cu colegii din teritoriu, posibilitatea de a avea şcoală într-un singur schimb, care permite, de asemenea, extinderea programului şi desfăşurarea de activităţi de tip ‘şcoală după şcoală'”, a adăugat ministrul.

Întrebată cum se va rezolva situaţia celor 19 şcoli, Ligia Deca a spus că această situaţie „se va rezolva parţial, odată cu darea în folosinţă a unor spaţii noi sau renovate”.

„O parte dintre ele aşteaptă finalizarea unor lucrări. În câteva cazuri avem termen de două-trei luni până la finele anului calendaristic. În alte cazuri trebuie găsite soluţii de tip consorţiu şcolar sau redesenarea circumscripţiei şcolare, pentru că este clar că şcoala primeşte mai multe cereri decât poate fizic, logistic să susţină; şi atunci avem nevoie de astfel de demersuri. Am discutat deja la şedinţa cu prefecţii şi cu inspectorii şcolari şi vom face o întâlnire, pentru că majoritatea cazurilor se regăsesc în Bucureşti şi în Ilfov; vom face întâlniri cu autorităţile publice locale şi cu inspectoratele pentru a identifica soluţii în aşa fel încât la anul într-adevăr să respectăm legea şi să nu mai avem şcoli care învaţă în trei schimburi”, a mai spus Deca.

Ministrul Educaţiei s-a referit şi la şcolile cu grupuri sanitare neconforme, menţionând că a scăzut la 70 numărul unităţilor de învăţâmânt aflate în această situaţie.

„În ceea ce priveşte şcolile cu grupuri sanitare neconforme, ultima actualizare arată că am scăzut la 70 de unităţi de învăţământ cu grup sanitar neconform, care nu sunt cuprinse în momentul de faţă la finanţare pentru a rezolva această problemă. Continuăm până când nicio şcoală nu va mai avea o toaletă neconformă. Dintre cele 70 de grupuri sanitare neconforme, 50 vor fi cuprinse într-o hotărâre de guvern pentru finanţare, pe care Ministerul Educaţiei o va iniţia chiar de anul acesta. Cele 20 rămase prezintă caracteristici care nu permit finanţare actuală, fie sunt pe terenuri private, fie deja sunt prinse în alte programe de finanţare”, a mai declarat Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a transmis şi un mesaj pentru elevi şi profesori la începutul anului şcolar.

„Dragi elevi, vă doresc un an şcolar în care să vă bucuraţi de rezultatele voastre pe măsura muncii depuse şi, dacă ar fi să dau un sfat copiilor, le-aş spune în primul rând să creadă în ei şi în potenţialul lor. Profesorilor le transmit încrederea mea că vor fi lângă copii, ajutându-i să-şi atingă acest potenţial şi le mulţumesc pentru activitatea depusă în avans. Mulţumesc, de asemenea, pentru eforturile din fiecare zi şi pentru faptul că nu uită că fiecare copil este important. Îmi doresc să avem cu toţii un an şcolar bun, iar colegilor mei din ministere şi din instituţii care au atribuţii în zona educaţiei le transmit gratitudinea mea, mulţumirile şi rog să fie alături de toate comunităţile şcolare”, a mai spus Deca.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință