Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat reducerea numărului de teze pe care le vor susţine elevii anul acesta.
„Înţelegând dificultăţile, analizând solicitările, am decis împreună cu colegii mei din Ministerul Educaţiei să reducem numărul de teze pe care elevii le vor susţine în acest an. Astfel, la clasa a opta vom avea în loc de trei teze doar două, deci toţi elevii din gimnaziu vor avea doar două teze de susţinut cu prezenţă fizică. Pentru liceu am redus numărul de teze de la patru la trei. Această reducere va face obiectul reglementărilor pe care le vom anunţa pe 5 noiembrie”, a spus Sorin Cîmpeanu.
El a precizat că de mulţi ani ponderea unei teze este de 25% în media finală a disciplinei corespunzătoare.
„Vom reduce numărul de note necesare şi anul acesta pentru încheierea mediei la minimum două. Dacă vom avea două note şi a treia notă teza, cu 25%, înseamnă că fiecare notă va avea o pondere de 37,5%, adică o pondere mai mare decât teza”, a menţionat Sorin Cîmpeanu.
El a informat că tezele vor putea fi susţinute începând cu 6 decembrie.
„Va fi la latitudinea fiecărui cadru didactic să stabilească perioada optimă de susţinere a tezelor, în aşa fel încât fiecărui elev să-i rămână la dispoziţie o perioadă de timp în care să-şi poată corecta rezultatele, în cazul în care acestea nu au fost satisfăcătoare. Pentru elevii care nu vor putea să susţină teze cu prezenţă fizică din motive independente de voinţa lor, şi ne referim la cazuri de infectare sau de carantinare, acest lucru se va face, există bază legală, după revenirea la şcoală, chiar dacă revenirea se va face în semestrul II”, a afirmat ministrul Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu a declarat că programa pentru examenele naţionale de anul acesta a fost adaptată în contextul pandemiei de COVID-19 şi a afirmat că se vor mai face modificări dacă situaţia o va impune.
„Programa pentru examenele naţionale de anul acesta a fost deja adaptată, în sensul unei sinteze, unui minim necesar, în condiţii cu totul speciale pe care le traversăm şi dacă viitorul pe care nu-l putem anticipa niciunul dintre noi va impune o revedere a acestor modificări, Ministerul Educaţiei va face şi acest lucru în interesul elevilor. Important este să găsim acel echilibru între nevoia de pregătire a elevilor şi cea de siguranţă sanitară (…). În anul şcolar 2019 – 2020 s-au scos bloc capitole din materie, în anul şcolar 2020-2021 s-au scos nu bloc, ci acele noţiuni care au fost considerate a nu fi de primă importanţă pentru pregătirea elevilor de către colective de profesori de specialitate, nu de către reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei sau ai unei asociaţii de părinţi”, a spus Sorin Cîmpeanu, luni, într-o declaraţie de presă.