Connect with us

Social

Miniştrii de Finanţe din zona euro promit extinderea sprijinului fiscal şi în 2022

Miniştrii de Finanţe din zona euro au promis luni să extindă sprijinul public pentru economie în 2021 şi 2022, pentru a ajuta regiunea să depăşească criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19), şi vor gestiona situaţia legată de creşterea datoriei doar după ce redresarea se consolidează, transmite Reuters.

De asemenea, Eurogrupul a dat asigurări că sprijinul public va fi menţinut atât timp cât va exista o criză acută în domeniul sănătăţii.

„Eurogrupul îşi exprimă angajamentul faţă de o orientare de sprijinire a zonei euro în 2021 şi în 2022 şi, de asemenea, va lua în considerare măsurile de stimulare care derivă din Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă (RRF), se arată într-un comunicat dat publicităţii după reuniune.

Declaraţiile sunt menite să reasigure pieţele şi afacerile că zona euro nu va începe retragerea sprijinului înainte ca redresarea să se consolideze şi că vor fi protejate investiţiile.

Mesajul vine după ce la şedinţa de politică monetară de joi Banca Centrală Europeană a anunţat că în următorul trimestru va accelera ritmul achiziţionării de obligaţiuni, într-o încercare de a menţine scăzute costurile de finanţare ale economiei zonei euro.

„Pe baza evaluării comune a condiţiilor de finanţare şi a perspectivelor privind inflaţia, Consiliul guvernatorilor BCE se aşteaptă ca în următorul trimestru operaţiunile în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) să se realizeze într-un ritm semnificativ mai ridicat decât în primele luni din 2021”, se arată în comunicatul BCE.

Anul trecut, economia zonei euro s-a contractat cu 6,6%, cel mai sever declin de până acum, din cauza restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei. Măsurile de sprijin au ajutat multe companii să se menţină pe linia de plutire şi au evitat o creştere masivă a şomajului.

„În stadiul al doilea, după ce se îmbunătăţeşte situaţia din domeniul sanitar şi restricţiile se atenuează, măsurile fiscale ar trebui ridicate gradual, urmând să fie adoptate acţiuni care să promoveze o redresare susţinută şi rezilientă. Firmele viabile, dar încă vulnerabile, trebuie ajutate să evite problemele de insolvenţă, să se redeschidă şi să-şi ajusteze modelele de afaceri”, se arată în comunicat.

Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere a economiei de 3,8% în acest an şi anul viitor, dar nivelul datoriei publice ar urma să depăşească în medie 100% din PIB în zona euro. Nivelul datoriei Greciei este deja la 200% din PIB iar al Italiei la 160% din PIB

„Odată ce redresarea se consolidează, statele membre ale zonei euro trebuie să rezolve problema creşterii nivelului datoriei publice implementând strategii fiscale sustenabile pe termen mediu”, apreciază Eurogrupul.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință