Connect with us

Sanatate

Ministerul Sănătăţii a propus Guvernului măsuri de relaxare în perioada imediat următoare

Ministerul Sănătăţii a propus Guvernului măsuri de relaxare în perioada imediat următoare, după ce s-a înregistrat o scădere „constantă” a tuturor indicatorilor privind pandemia de COVID-19

Ministerul Sănătăţii a propus Guvernului măsuri de relaxare în perioada imediat următoare, după ce s-a înregistrat o scădere „constantă” a tuturor indicatorilor privind pandemia de COVID-19, a anunţat, marţi, ministrul Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

„Remarcaţi scăderea constantă la nivelul tuturor indicatorilor. (…) Evoluţia ratei de pozitivitate este în jur de 15% din totalul testelor care se efectuează zilnic. Un trend descendent al numărului de decese. (…) Există o anumită întârziere faţă de scăderea numărului de cazuri ale persoanelor internate la ATI. Totuşi, trendul acesta descrescător (…) ne-a făcut să propunem Guvernului şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptarea unor măsuri de relaxare în perioada imediat următoare. (…) În curând estimăm să ajungem, într-un interval de una-două săptămâni, la sub o mie de cazuri înregistrate zilnic şi, implicit, şi cu o scădere a incidenţei cumulate la nivel naţional. (…) În ceea ce priveşte paturile la Terapie Intensivă, ne găsim – şi asta este raportarea zilei de ieri – la 47,5% grad de ocupare”, a declarat Rafila.

Potrivit acestuia, una dintre propunerile Ministerului Sănătăţii prevede ca masca să mai fie utilizată în exterior doar în spaţiile aglomerate, dar în spaţiile închise propunerea este să rămână obligatorie.

„Masca, în mod evident, nu se va mai utiliza în mod exterior, însă purtarea măştii rămâne obligatorie în spaţiile publice închise şi este recomandată în spaţiile deschise aglomerate”, a precizat ministrul.

O altă măsură de relaxare ar putea fi eliminarea certificatului COVID la intrarea în centrele comerciale, instituţiile publice, hoteluri şi restaurante.

„Sunt doar propuneri. (…) Este vorba despre accesul fără certificatul COVID în centrele comerciale, în instituţiile publice, hoteluri, pensiuni şi restaurante. De asemenea, creşterea limitei de la 30% la 50% din capacitatea maximă a spaţiului fără restricţii de interval orar (…) pentru competiţiile sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concertele în aer liber, cursuri, conferinţe, workshopuri, săli de sport şi piscine. De asemenea, se permite organizarea evenimentelor private cu participarea maxim 200 de persoane”, a afirmat Rafila.

Potrivit acestuia, însă, ar putea fi păstrate măsuri precum izolarea şi carantinarea peroanelor care sosesc din ţări cu risc epidemiologic ridicat, testarea săptămânală a personalului de îngrijire şi de asistenţă, a personalului de specialitate şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice.

O altă măsură care s-ar menţine este cea privind dezinfecţia şi igiena în mijloacele de transport public.

„Încă noi ne menţinem poziţia că ar trebui, cel puţin o anumită perioadă, până vedem ce se întâmplă, (…) să rămână închise activităţile din baruri, cluburi şi discoteci unde în mod evident interacţiunile sunt mai frecvente şi oamenii au alt tip de comportament în astfel de locuri”, a susţinut Alexandru Rafila.

De asemenea, el a subliniat că Ministerul Sănătăţii recomandă menţinerea regimului de telemuncă şi a programului de lucru decalat în instituţiile publice centrale şi locale.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a apreciat marţi că sezonul estival din acest an va fi unul de „normalitate”, cu restricţii puţine însă acest „lucru rămâne să fie confirmat de realitate”.

„Opinia mea este că vom avea o vară cu condiţii de normalitate şi cu restricţii extrem de puţine, dar acest lucru trebuie luat cu rezervă, pentru că atunci când discuţi despre o boală transmisibilă cu virus nou, nu poţi să faci decât presupuneri. Presupunerea, în acest moment, este de un sezon estival fără restricţii, dar lucrul acesta rămâne să fie confirmat de realitate”, a spus ministrul Rafila.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință