Connect with us

Social

Ministerul Muncii: Platformă de monitorizare şi corelare a ofertei educaţionale cu cererea de pe piaţa muncii din România

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a lansat  cea mai amplă platformă informatică de monitorizare, anticipare şi corelare a ofertei educaţionale cu cererea de pe piaţa muncii din România, informează instituţia.

„Această platformă va aduce beneficii semnificative în special pentru tinerii din România pentru că se vor putea forma în domeniile care au cea mai mare căutare pe piaţa muncii. Vom oferi date extrem de relevante sistemului de educaţie care va putea lua decizii cu privire la domeniile în care există cerere. Platforma ReConect uneşte cei trei actori importanţi: tinerii în formare, sistemul de educaţie şi angajatorii din toate sferele”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Platforma îşi propune anticiparea nevoii de competenţe de pe piaţa muncii şi crearea unui mecanism de monitorizare a inserţiei absolvenţilor din programele de educaţie şi formare profesională.

Proiectul prin care s-a dezvoltat această platformă a fost implementat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi a fost finanţat din Fondul Social European cu aproximativ 4 milioane de euro.

Potrivit sursei citate, platforma informatică are trei componente: un mecanism care monitorizează inserţia absolvenţilor din mediul preuniversitar şi universitar pe piaţa muncii, un mecanism care anticipează nevoia de calificare pe termen scurt, mediu şi lung, un mecanism de evaluare şi monitorizare a politicilor publice privind măsurile active şi formarea profesională.

Platforma ReConect va oferi, prin aplicaţiile informatice care stau la baza programului, şi o imagine de ansamblu a trasabilităţii de la absolvire până la încadrarea pe piaţa muncii astfel încât să fie create politici publice care să ducă la o corelare cât mai bună a cererii angajatorilor cu oferta pe care o asigură sistemul de educaţie.

ReConect a fost lansată în prezenţa ministrului Muncii şi a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Florin Cotoşman.

Proiectul „ReConect – Adaptare la Schimbare – Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieţei Muncii şi Educaţiei”, în valoare 19,119 milioane de lei (aproximativ 4 milioane euro), implementat de ANOFM, a fost o condiţionalitate favorizantă pentru finanţarea domeniilor ocupare, educaţie şi formare profesională din Fondurile Structurale Europene 2021-2027 şi s-a implementat în cadrul unui larg parteneriat între ANOFM, în calitate de beneficiar, MMSS, Ministerul Educaţiei, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic şi Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.

De altfel, pentru a contribui la creşterea ocupării, ANOFM a valorificat oportunităţile oferite de Uniunea Europeană prin contractarea a peste 1,2 miliarde de euro din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, devenind unul dintre cei mai mari beneficiari POCU din România.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință