Connect with us

Social

Ministerul Muncii: Guvernul a actualizat actul normativ care aprobă Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice

Evaluarea autonomiei funcţionale se realizează, de regulă, la domiciliul persoanei, de o echipă mobilă de evaluatori

Guvernul a actualizat actul normativ care aprobă Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, în acord cu modificările recente aduse legislaţiei asistenţei sociale, informează Ministerul Muncii.

„Guvernul a aprobat o hotărâre prin care sunt aduse unele modificări HG nr. 886/2000 pentru aprobarea Grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, ca urmare a schimbărilor intervenite în această perioadă în legislaţia care reglementează sistemul naţional de asistenţă socială, respectiv de asistenţă socială a persoanelor vârstnice”, se menţionează în comunicat.

Astfel, în acord cu prevederile Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, modificările prevăd că evaluarea autonomiei funcţionale se realizează, de regulă, la domiciliul persoanei, de o echipă mobilă de evaluatori, iar în cazul persoanelor asistate în unităţi sanitare cu paturi evaluarea se poate realiza şi la patul bolnavului, la solicitarea medicului curant sau a asistentului social angajat al spitalului.

Totodată, s-a decis ca fişa de evaluare socio-medicală să existe, în mod obligatoriu, şi în dosarul persoanei vârstnice care solicită îngrijire într-un centru de zi de asistenţă şi recuperare.

„Documentul adoptat de Executiv este parte dintr-un întreg pachet de acte normative care stabilesc un mecanism sustenabil de asigurare a îngrijirii de lungă durată a persoanelor vârstnice, cu prioritate la domiciliu şi în centre de zi de asistenţă şi recuperare”, se mai precizează în comunicat.

Conform sursei citate, prin implementarea acestor măsuri se urmăreşte facilitarea accesului persoanelor vârstnice dependente la servicii sociale adecvate, care să fie acordate potrivit nevoilor lor reale, pe baza unei evaluări complete.

De asemenea, se are în vedere şi eficientizarea planificării şi finanţării serviciilor sociale, astfel încât finanţarea să se facă per beneficiar, indiferent de furnizorul de servicii de asistenţă socială, iar abordarea să fie personalizată şi integrată în funcţie de profilul fiecărei persoane vârstnice.

În cursul acestui an, în implementarea Strategiei naţionale privind îngrijirea de lungă durată şi îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030 şi pe baza documentelor de asistenţă tehnică prevăzute în Acordul pentru Servicii de Asistenţă Tehnică Rambursabilă privind Sprijin în operaţionalizarea reformelor în protecţie socială din PNRR, Pilonul 3 – Sprijinirea dezvoltării reformelor în îngrijirea pe termen lung pentru persoanele vârstnice din România (P178551), Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Sănătăţii au efectuat o revizuire de fond a instrumentului standard de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, inclusiv a criteriilor de încadrare în grade de dependenţă, prevăzute în Anexa nr 1 din HG nr. 886/2000.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință