Connect with us

Social

Ministerul Energiei: Apeluri de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor de modernizare şi reabilitare a reţelei de termoficare

Ministerul Energiei lansează joi, 1 februarie 2024, la ora 12:00, prin platforma MYSMIS, două apeluri de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor de modernizare şi reabilitare a reţelei de termoficare, conform unui comunicat al instituţiei.

Apelurile de proiecte se vor lansa în platforma MySMIS2021 prin procedură cu depunere continuă, până la epuizarea bugetului total alocat sau până la împlinirea termenului limită de depunere, oricare dintre acestea intervine primul, corelat cu cadrul de performanţă al Fondului pentru Modernizare (FM).

„Am văzut acum câteva săptămâni cum zeci sau sute de mii de români stau în frig şi fără apă caldă în casele lor. Nu ne-am oprit la a vedea problema, ci am promis că lucrăm la o soluţie. Ne-am respectat încă o dată promisiunea. Lansăm astfel, prin Ministerul Energiei, din Fondul pentru Modernizare, un apel de 590 milioane euro nerambursabili, pentru modernizarea sistemelor de termoficare. Bucureştiul şi alte oraşe din ţară vor putea să investească în reţelele vechi de zeci de ani, ceea ce va reduce facturile la întreţinere pentru sute de mii de români şi va asigura condiţii normale în casele lor. Odată cu lansarea acestui apel, cei care îi ţin pe oameni în frig nu vor mai avea nicio scuză. Grantul acoperă până la 100% din costurile investiţiilor şi este gândit ca principală soluţie la problemele legate de lipsa apei calde şi a căldurii cauzate de un sistem de termoficare învechit. Susţinem sistemele centralizate de termoficare pentru că sunt mai eficiente şi mai puţin poluante. În paralel, în perioada următoare, vom lansa tot prin Fondul pentru Modernizare un apel de investiţii pentru noi CET-uri, grupuri pe gaz, care vor putea acomoda şi hidrogen, pe viitor. Aceste investiţii trebuie gândite în mod integrat, inclusiv prin prisma deciziei recente adoptate de Guvernul României pentru susţinerea fuziunii între Elcen şi Termoenergetica, care formează cel mai important sistem de termoficare din România. Investiţiile sunt cheia dezvoltării şi prin investiţii putem avea condiţii decente de trai în toate oraşele noastre, iar Ministerul Energiei e hotărât să îşi îndeplinească mandatul şi să pună cat mai multe fonduri la bătaie pentru proiectele de care românii au atâta nevoie”, a menţionat ministrul Sebastian Burduja.

Finanţarea din Fondul pentru Modernizare în temeiul acestui ghid lansat joi vizează două tipuri de apeluri de proiecte. Apel de proiecte de tip A, în cadrul căruia finanţarea intră sub incidenţa schemei de ajutor de stat conform Regulamentului (UE) 2023/1315 al Comisiei din 23 iunie 2023 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 651/2014. Alocarea netă corespunzătoare acestui apel din Fondul pentru Modernizare (FM) este de 200 milioane de euro.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință