Connect with us

Educatie

Ministerul Educaţiei: Vor fi organizate noi sesiuni de formare cu toţi directorii privind managementul cazurilor de violenţă

Inspectoratele şcolare judeţene şi Centrele Judeţene de Resurse şi de Asistenţă Educaţională vor organiza până în data de 31 martie 2024 noi sesiuni de formare cu toţi directorii din judeţe privind aplicarea Procedurii privind managementul cazurilor de violenţă asupra antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ, a informat Ministerul Educaţiei, în contextul cazului de la Şcoala „Nicolae Titulescu”, unde un băiat ar fi fost abuzat sexual.

Potrivit unui comunicat remis presei, până în data de 15 martie 2024, toate unităţile de învăţământ preuniversitar vor afişa materialele vizuale de informare disponibile pe site.

Totodată, inspectoratele şcolare judeţene vor monitoriza aplicarea Procedurii şi incidenţa cazurilor de violenţă în acord cu prevederile în vigoare. În şcolile cu un număr ridicat de cazuri de violenţă înregistrate, ISJ şi CJRAE vor acorda sprijin de urgenţă pentru planificarea şi desfăşurarea unor măsuri de prevenire şi combatere a cazurilor de violenţă. Şcolile identificate şi măsurile luate vor fi raportate la Ministerul Educaţiei până în data de 31 martie 2024.

Ministerul Educaţiei a dispus efectuarea unei cercetări de către Corpul de Control din cadrul ministerului la Şcoala „Nicolae Titulescu”. În prezent, echipa de control desfăşoară o cercetare pentru verificarea managementului unităţii de învăţământ din perspectiva asigurării siguranţei în şcoală.

„Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti ne-a informat că, în cursul zilei de astăzi, directoarea unităţii de învăţământ şi-a înaintat demisia. Documentul este înregistrat la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. În ceea ce priveşte cele mai recente demersuri întreprinse de Ministerul Educaţiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar, vă comunicăm că elaborarea „Procedurii privind managementul cazurilor de violenţă asupra antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ” a fost urmată de sesiuni de prelucrare cu inspectorii şcolari generali, de transmiterea către inspectoratele şcolare judeţene şi de publicarea de materiale informative privind modalitatea de aplicare”, a informat Ministerul Educaţiei.

Conform sursei citate, acţiunile au continuat cu diseminarea materialelor în unităţile de învăţământ, cu prezentarea Procedurii directorilor Centrelor de Resurse şi Asistenţă Educaţională, cu solicitarea ca aceştia să desfăşoare ateliere de formare privind aplicarea ei.

Ministerul Educaţiei reaminteşte că inspectoratele şcolare judeţene, Centrele Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi unităţile de învăţământ trebuie să colaboreze cu Birourile de Siguranţă Şcolară şi Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în acord cu Planul Naţional Cadru de Acţiune semnat în septembrie 2023.

De asemenea, Ministerul Educaţiei reiterează obligativitatea structurilor de conducere de la nivelul unităţilor de învăţământ şi al inspectoratelor şcolare de a se implica în identificarea celor mai bune măsuri, atunci când sunt semnalate cazuri de agresiune în mediul şcolar.

„Ministerul Educaţiei condamnă cu fermitate orice act de violenţă. Reiterăm necesitatea ca toţi cei care desfăşoară activităţi în mediul şcolar să acţioneze în interesul superior al copilului, în momentul în care este sesizat un act de violenţă. Responsabilitatea pentru diminuarea violenţei în mediul şcolar aparţine tuturor celor implicaţi în viaţa şcolii”, se mai arată în comunicat.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință